Dodik: Republika Srpska pokazala sposobnost da učestvuje u velikim projektima

40
Foto: SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Republika Srpska izgradnjom prve dionice na koridoru „Pet ce“ od šest kilometara pokazala sposobnost da može da učestvuje u tako velikim projektima, naglasivši da je to i srpski put.

U Kostajnici kod Doboja, gdje je ozvaničen završetak izgradnje prve dionice auto-puta na panevropskom koridoru „Pet ce“, dužine oko šest kilometara, Dodik je istakao da mu je drago što je Srpska dio integracija.

On je zahvalio za dobijena sredstva od Evropske banke za obnovu i razvoj i EU, ali je napomenuo i da je Srpska naučila da donacija nije besplatna.

– Ovo je naš, srpski put, mi ćemo vraćati pare, ovo nije pomoć, već direktna ekonomska priča. Uvažavajte nas kao faktora, mi smo državotvorni entitet, s nama pregovarate, mi od vas uzimamo kredite i vraćamo – rekao je Dodik u obraćanju.

On je dodao da je prošlo vrijeme kada se moralo ćutati, te istakao da se srpski patriotizam ne može kupiti za novac.

Foto: SRNA

Dodik je poručio da su džaba pare ako misle da će se srpska strana ponašati antiustavno.

– BiH je za nas moranje, tu smo jer moramo. Morate da razumijete da je politika uslovljavanja koju provodite možda nekada davala rezultate, sada neće, blokirajte – rekao je Dodik.

On je pozvao evropske zvaničnike da prestanu da uslovljavaju Srpsku, to je, kaže, političko uslovljavanje i nije dio ekonomije.

– Smanjili ste nam želju za EU. Vaši šefovi kažu da zaustavljamo koridor „Pet ce“ jer nećemo da prihvatimo unitarnu BiH. Ne treba da nam govorite šta da radimo, ako želite da budete partneri onda ste dobrodošli – rekao je Dodik.

On je napomenuo da će Republika Srpska napraviti ovaj auto-put.

– Hoćemo da napravimo dionicu do Vukosavlja, a odatle prema Beogradu, iako se to ne dopada onima iz EU, ali mi hoćemo da gradimo taj auto-put – rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je Republika Srpska potpuno politički stabilna, ali da nema tog novca kojim mogu da kupe naše političko opredjeljenje.

Dodik je zahvalio svima koji su učestvovali u gradnji ove dionice auto-puta.

Na lokaciji Kostajnica, kod Doboja, ozvaničen je završetak izgradnje prve dionice auto-puta na panevropskom koridoru „Pet ce“, dužine oko šest kilometara, čija je izgradnja počela sredinom 2019. godine.

Riječ je o dionici na pravcu od petlje „Tovira“ do petlje „Kostajnica“ za koju je EU obezbijedila grant od 15 miliona evra, dok je za ovaj panevropski projekat izdvojeno čak 500 miliona evra bespovratnih sredstava.

Projekat je finansiran kreditnim sredstvima EBRD-a, kao i grant sredstvima EU. Izvođač radova bila je kompanija „Integral inženjering“ iz Banjaluke.

Dužina koridora „Pet ce“ na teritoriji Republike Srpske je oko 45 kilometara i pruža se u pravcu sjevere-jug, od Vukosavlja do Doboja.

Svečanosti su prisustvali i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Radovan Višković, ministri u Vladi Republike Srpske, ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara Vojin Mijatović.

Tu su bili i šef kooperacija pri Delegaciji EU u BiH Stefano Elero, direktor EBRD-a u BiH Manuela Nisl, vršilac dužnosti direktora preduzeća „Autoputevi Republike Srpske“ Slobodan Stanarević, gradonačelnik Doboja Boris Jerinić.

Foto: SRNA