Dodik: Republika Srpska traži odgovornost za Lagumdžijinu samovolju

11
Foto: Klix.ba

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Narodna skupština Srpske traži odgovornost za činjenicu da je ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija unilateralno pokrenuo pitanje rezolucije vezano za Srebrenicu i napomenuo da je to pitanje o kojem će se morati razgovarati ako se želi održati bilo kakav dogovor na nivou BiH.

Dodik je naveo da veliki problem predstavlja činjenica da je Lagumdžija djelovao mimo struktura odlučivanja predviđenih Ustavom, zakonima i poslovnicima o radu Predsjedništva, Parlamentarne skupštine i drugih organa, unilateralno i sam, bez sugestije.

– To je pitanje o kojem će se morati razgovarati ako se želi održati bilo kakav dogovor na nivou BiH. Poslije eventualnog usvajanja rezolucije mnoge stvari biće teško uopšte dogovarati i razgovarati – izjavio je novinarima Dodik, koji je i lider SNSD-a, nakon sastanka stranaka u vlasti na nivou BiH u Sarajevu.

Foto: Klix.ba

On je rekao da je na večerašnjem sastanku razgovarano o pitanju plana rasta vezano za projekte EU, te da je ponovljen stav da se ne može odustati od veta na nivou odlučivanja u BiH i da je to ustavno, a ne pitanje volje ili reforme.

– Treba reći da smo u ime Republike Srpske učestvovali na nivou premijera i da je 113 raznih reformi tamo navedeno, dogovoreno 110. Ostale su još tri i za nas su teške i neprihvatljive – rekao je Dodik.

Dodik je naveo da su partneri iz Federacije BiH ostali da riješe probleme oko budžeta, te da ne zna kako će to riješiti.

– Nismo ništa konkretno dogovorili jer nije bilo moguće dogovoriti – rekao je Dodik.