Dodik: Republiku Srpsku zanima samo objektivan pristup ako Mađarska preuzme komandu nad EUFOR-om

12
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ne očekuje da general iz Mađarske, ako ta zemlja preuzme komandu nad Euforom, bude navijački nastrojen prema Srpskoj, koju samo interesuje objektivan pristup.

Nakon što su bošnjački političari počeli da se protive da Mađarska preuzme komandu nad Euforom, Dodik je izjavio da je iz toga jasno da muslimani smatraju da svako ko dođe treba da isključivo bude njihov i da oni upravljaju time, a ne neko drugi.

On je istakao da je dao podršku „Altei“ da vrši svoj jasno propisan mandat.

– Ja sam za produženje mandata „Altei“, ali sam protiv produženja opsega mandata koji bi eventualno bio pod pritiskom muslimana dat toj „Altei“ – rekao je Dodik novinarima u Budimpešti nakon sastanka sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

Dodik je napomenuo da je Srpska i dok je bio austrijski komandant imala sasvim objektivan pristup, kao i da je Eufor prije godinu dana, dok je u Sarajevu bila euforija kako će početi rat, izašao sa tvrdnjom da je BiH bezbjedna i da se ne vide izazovi koji bi mogli da ugroze mir.

Srpska, kako je pojasnio, nije protiv toga ko je na čelu Eufora, ali je uvijek protiv proširenja mandata.

Prema njegovim riječima, njihovo je da uspostave mir na način da razgraniče eventualno sukobljene strane, mada se niko ne sukobljava.

– To je ono što se i očekuje, ništa drugo – rekao je Dodik.