Dodik: Rezolucija doživjela debakl, sramni dokument bez međunarodne podrške

12
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generelanoj skupštini UN težak trenutak, ali da je ipak glasanje pokazalo da je na sceni multipolarni svijet jer nije bilo ni natoplovične većine za sramni dokument koji je sponzorisala Njemačka.

– Demokratsko odlučivanje podrazumijeva prostu većinu. Ovdje se pokušava pokazati da je to završena priča. Za nas je to propalo. Riječ je o neobavezujućoj rezoluciji koja je pokazala propast bošnjačke politike – poručio je Dodik za RTRS.

Pozdravio je govor predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Generalnoj skupštini, istakavši da je bio u kontaktu s njim, te dodao da ukupno 109 zemalja nije podržalo sramnu rezoluciju.

– Vidjelo se u nastupu pojedinih ambasadora da je riječ o obračunu sa Njemačkom koja je bila kolonizator u Africi i koja je počinila genocid u Drugom svjetskom ratu. 109 zemalja je dramatična razlika. (Ambasador BiH u UN Zlatko) Lagumdžija želi da sve karikira. Rezultat je značajan. Rezolucija je doživjela debakl – istakao je Dodik.

Ocijenio je sramnim ponašanje Njemačke, SAD pa i Holandije koja je odgovorna za milione stradalih u prošlosti, kao što je to i Velika Britanija koja danas u kolonijalnom statusu drži pojedine zemlje.

– Oni će pokušati da to slave. Mislim da je već to utihnulo. Ne trebamo se slavodobitno ni mi ponašati. Sama činjenica da smo se našli na Generalnoj skupštini je teška, ali ovo treba da promijeni sve, pa i odluke suda u Hagu – naveo je Dodik.

Kada je riječ o suđenju za ratne zločine, Dodik je podsjetio i da je u presudama u Hagu postojalo izdvojeno mišljenje sudija koji su govorili da nema genocida ali ni odgovornosti vojnog vrha.

– Generalna skupština je odbacila rezoluciju. Nisu imali većinu međunarodne javnosti – istakao je Dodik.

Generalna skupština UN usvojila je danas antisrpsku rezoluciju o Srebrenici za koju je glasalo 84 država, 87 je bilo protiv i uzdržano, dok 22 zemlje nisu glasale.

Ovu rezoluciju, koja je inicirana bez odluke Predsjedništa BiH, glasom je podržao i predstavnik stalne misije BiH u UN koji je tako nastupio kao predstavnik isključivo Bošnjaka, a ne sva tri konstitutivna naroda.