Dodik: Rukovodstvo Hrvatske upoznato o perspektivi razvoja odnosa u BiH iz vizure Republike Srpske

18
Foto: Darko Tomas/Cropix

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik rekao je da je rukovodstvo Hrvatske danas u Zagrebu upoznao o situaciji u BiH i o perspektivi razvoja odnosa u BiH iz vizure Republike Srpske.

– Razgovarali smo temama važnim za Srpsku, BiH i Hrvatsku – rekao je Dodik i ocijenio radni sastanak sa rukovodstvom Hrvatske kao dobar i otvoren.

On je istakao da je rukovodstvo Hrvatske upoznao o potezima koje je ranije činila međunarodna zajednica koja, kako kaže, nije ništa dobro napravila za BiH već je zarobila u nemoći da se ta zemlja kreće dalje.

– Potreban je dogovor unutrašnjih faktora u BiH za bilo kakav nastavak njenog puta inače će BiH samu sebe urušiti te neće moći odlučivati o bilo čemu. Ako ti procesi ne budu vlasništvo ljudi u BiH postavlja se pitanje njene održivosti – rekao je Dodik za ATV.

On je istakao da svi žele evropski put BiH, te da je opredjeljenje i Srpske da je „evropski put cilj“.

– Ne treba da idemo u NATO. Očigledno je da NATO savez ne želi u članstvo zemlje nesređenog sistema poput BiH, pa tu nema dilema… – rekao je Dodik.

On je istakao da Hrvatska želi mir i stabilnost u BiH, kao i da zaštiti prava Hrvata koja su oskrnavljena u političkim okršajima sa Bošnjacima u Federaciji BiH i BiH.

On je nakon sastanaka sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem rekao da će Hrvatska podržati BiH na evropskom putu, ali da je zabrinuta u vezi sa pravima Hrvata.

– Oni smatraju da je važno da se uvažavaju jednaka prava svih konstitutivnih naroda u BiH, te da ne može jedan narod da bira političke predstavnike drugog naroda, kao što je to u slučaju Željka Komšića. Suštinski imamo u Predsjedništvu dva bošnjačka člana i nijednog hrvatskog – rekao je Dodik za ATV.

Dodik je istakao da je sa rukovodstvom Hrvatske razgovarano o infrastrukturnim projektima, te da je za Srpsku pa i BiH bitna izgradnja mosta na Savi kod Gradiške.

– Plenković je potvrdio da će oni ispuniti svoje obaveze kada je riječ o graničnom prelazu i drugim pitanjima u vezi s mostom. Očekujem da će se taj projekat realizovati u planiranoj dinamici uvažavajući moguće zastoje zbog pojave virusa korona – rekao je Dodik.

Dodik koji se prethodno sastao i sa mitropolitom zagrebačko ljubljanskim PorFirijem rekao je da je SPC važna jer je epicentar okupljanja Srba u Hrvatskoj.