Dodik: Rusko-srpski hram biće simbol Banjaluke i Republike Srpske

113
Foto: SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je ideja o izgradnji srpsko-ruskog hrama stara više od 100 godina i da će ovaj hram biti simbol Banjaluke i Republike Srpske.

– Ovo je dočekalo našu generaciju i zato sam ponosan. Radovi su zahtjevni i sigruno je da će nakon izgradnje Banjaluka izgledati ljepše – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon što je sa ministrom finansija Republike Srpske Zorom Vidović i sveštenicima Eparhije banjalučke posjetio srpsko-ruski hram u izgradnji.

On kaže da institucije Srpske pomažu izgradnju hrama i podsjeća da je do sada uloženo 20 miliona KM.

– Drago mi je što sve ide planiranom dinamikom i da bi naredne godine mogla biti služena prva liturgija. Ovo je replika manastira iz Moskve i sve treba da rezultuje impozantnim izgledom – istakao je Dodik.

Foto: SRNA

Protojerej Dragan Maksimović kaže da je projekat izgradnje hrama započet uz svesrdnu pomoć Vlade Republike Srpske i Dodika.

– Planiranom dinamikom gradimo hram, iako je projekat kompleksan jer je riječ o ruskom arhitektonskom stilu – rekao je Maksimović.

On kaže da i narod pomaže u izgradnji hrama što je veoma značajno.

– Vjerujem da će spoljašnji radovi biti završeni naredne godine, a nakon toga će se pristupiti unutrašnjem uređenju – rekao je Maksimović.

Prije posjete rusko-srpskom hramu Dodik i Vidovićeva su razgovarali sa Njegovim preosveštenstvom vladikom banjalučkim Jefremom u Vladičanskom dvoru.

Srpsko-ruski hram i duhovno-kulturni centar u Banjaluci gradi se u čast porodice Romanov, a kao prototip budućeg hrama izabran je nekadašnji Hram Čuda Arhangela Mihaila, sagrađen 1358. godine, koji se nalazio u Kremlju i koji je porušen nakon Oktobarske revolucije.

Temelji hrama osvještani su 17. septembra 2018. godine.