Dodik: Sa liderima „trojke“ i HDZ-a nastavak razgovora o zakonima o Sudu BiH i Ustavnom sudu BiH

4
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da će na predstojećem sastanku partnera u vlasti na nivou BiH biti nastavljeni razgovori o zakonima o Sudu BiH i Ustavnom sudu BiH te da će biti riječi o daljoj realizaciji osnovnih elemenata iz 14 priroriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

– Vidjećemo ko ima kakav odnos prema reformi javne uprave i da li ćemo se moći kretati dalje ili ne. Osim toga, vidjećemo da li je moguće da konačno stavimo u investicionu funkciju 250 miliona i da gradimo širom BiH prenosnu mrežu za elektičnu energiju – rekao je Dodik za FTV.

Govoreći o narednim koracima stranaka koje čine vlast na nivou BiH, Dodik je rekao da su stranke iz Republike Srpske uradile svoj dio posla i da isto očekuje od partija iz Federacije BiH.

– Mi smo do sada ispunili ono što se od nas očekivalo. Veoma teško i bolno. Progutali nešto što nikada ne bismo. Danas imamo probleme što nas opozicija napada, jer navodno zaključcima koji smo donijeli piše da se neće donositi nijedan zakon na nivou BiH dok se ne stavi zakon o Ustavnom sudu. Djelimično su u pravu, a sada to koriste kao motiv za političke obračune. Mi smo svoje uradili, sad izvolite vi uradite svoj dio posla. Ovi iz trojke kažu – nas pritišće Bakir Izetbegović. Šta mene to briga. I mene pritišće moja opozicija – rekao je Dodik.

On je naveo da su neke od stranaka trojke počeli da osporavaju dogovoreni paket, ali da je taj zapisnik napravila HDZ BiH.

– Onda kada smo dogovorili paket. Domaćinstvo je imao HDZ u zgradi parlamenta mislim prije godišnjih odmora. Onda smo tačno utvrdili šta treba da uradimo odmah nakon odmora i šta da uradimo narednih mjeseci. I taj papir postoji – rekao je Dodik.

On je za trojku rekao da je heterogena struktura koja nije sigurna da ima dovoljno glasova za ono što je dogovoreno, dok on garantuje za ono što je dio njegovog kapaciteta.

– Znaju oni to u Sarajevu, između sebe imaju dosta problema, na lokalnom nivou, a i unutar sebe. Kakva će to snaga biti – ne znam. Mi kada razgovaramo sa trojkom, prvo naše pitanje je imate li vi vaše glasove. Oni nisu sigurni da ono što imaju glasova u parlamentu da će biti za to što dogovorimo. A ja mogu uvijek da garantujem ono što je dio mog kapaciteta – rekao je Dodik.

Na pitanje da li ima dvotrećinski većinu u parlamentu BiH za zakon o Ustavnom sudu BiH, Dodik je rekao da to nije potrebno jer je riječ o običnom zakonu.

On je istakao da insistira na reformi koja se traži u 14 prioriteta EU.

Dodik je rekao da nema ništa od osnivanja višeg suda i da o tome nema dogovora.

– To se zagovara već duže vrijeme kao alternativa, ali to nije alternativa. To se neće desiti. To je novi sud. To nije Zakon o sudu. Nije prošao na Savjetu ministara – rekao je Dodik.

Kada je riječ o presudi Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu „Slaven Kovačević“, Dodik je rekao da se ona neće sprovoditi, pa i da EU to traži stotinu puta.

– Mislim da nas je zatvorila samo u još veću rupu. Siju nam iluziju koju je nemoguće ostvariti. Hrvati će se izjasniti protiv. Neću ni da je čitam. Ne zanima me ništa oko toga – rekao je Dodik.