Dodik: Situacija u Republici Srpskoj stabilna

11
Foto: SRNA

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da ova politička partija smatra da su ekonomska i politička situacija u Republici Srpskoj stabilne.

– Ekonomska situacija će ostati stabilna. Vladajuća koalicija funkcioniše u skladu sa koalicionim dogovorom – rekao je Dodik novinarima poslije sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

On je istakao da opozicija djeluje u skladu sa svojim politikama koje ne odražavaju trenutnu situaciju, odnosno ni mjesto, ni vrijeme, naglasivši da će ostati posvećeni jačanju institucija Republike Srpske.

– Političku situaciju ugrožava intervencionizam nelegalnog visokog predstavnika i ambasadora koji djeluju izvan diplomatske prakse. Često istupaju kvalifikujući stanje u Srpskoj i BiH što nije u skladu sa Ženevskom konvencijom o diplomatskim odnosima – dodao je Dodik.

Dodik je ocijenio da intervencionizam stranaca ima predznak kolonijalnog djelovanja sa ignorisanjem ustavnih odredbi, što je vidljivo iz djelovanja pojedinih ambasadora.

On je naveo da će SNSD ostati posvećen jačanju političke situacije, prije svega institucija u Srpskoj, koja će, uprkos svemu, ostati stabilna, napomenuvši da sada ima veliki broj prijatelja.

Dodik je podsjetio da Republika Srpska pokazuje vitalnost i sposobnost da izvršava sve finansijske obaveze.

– Iako suočena sa novom stranom subverzivnog djelovanja, finansijska situacija u Srpskoj ostaće stabilna i biće u okviru budžetskog djelovanja. Republika Srpska izlazi na međunarodno i regionalno finansijsko tržište, a povećano je povjerenje kreditnih povjerioca – rekao je Dodik.

On je naveo da SNSD smatra da je Republika Srpska stabilna i da će sve probleme riješiti na siguran način.

Izvršni komitet SNSD-a razmatrao je danas u Banjaluci aktuelnu situaciju u Republici Srpskoj i na nivou BiH, regionalna pitanja, te pripremu Sabora SNSD-a.