Dodik: Skupštinska većina poštuje skupštinske zaključke, opozicija vodi rascjepu

7
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao da skupštinska većina poštuje zaključke Narodne skupštine Srpske, te da će ponašanje opozicije dovesti do njenog rascjepa.

– Oni večeras na skup u Banjaluci pozivaju poslanike. Ukupno iz njihovih partija biće 12 ili 13, ali neće biti 25 koliko oni imaju, što znači da se i neki drugi ne slažu s njima – rekao je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

Dodik je rekao da je sinoć vidio da su ga optužili da je zvao policiju i tražio da se zabrani skup opozicije ispred Narodne skupštine Srpske, što, kako kaže, nije tačno.

– Nisam nikoga zvao, ali se slažem sa činjenicom da su u Banjaluci dva prostora predviđena za okupljanje. Jedan je park „Mladen Stojanović“ i drugi je centralni trg ispred „Boske“ – rekao je Dodik.

On je istakao da je proces u vezi sa Ustavnim sudom BiH u toku, te da je to i juče potvrđeno na sastanku lidera stranaka u vlasti na niovu BiH.

– Ministar pravde u Savjetu ministara je rekao da je Republika Srpska dostavila imena članova radne grupe, a da Federacija BiH (FBiH) još nije. Da li je to opstrukcija ili nije, ali uglavnom stvari se tu kreću veoma teško – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je Republika Srpska ranije pustila nekoliko zakona, kao što je Zakon o organizaciji tržišta vina, koji je išao u prilog proizvođačima iz Hercegovine, te zakoni o slobodi pristupa informacijama i Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH.

Dodik je rekao da se proces u vezi sa ovim zakonima odvijao pet godina, te da u FBiH bjesne što su usvojeni.

– Za FBiH je strašno što je Republika Srpska sada nadležna za nešto za šta ranije nije bila u procesu VSTS-a – istakao je Dodik i naveo da opozcija u Srpskoj neće da prizna da se Republici Srpskoj vraćaju nadležnosti.

Dodik je podsjetio da protiv njega postoji optužnica jer je potpisao zakon koji je donijela Narodna skupština Republike Srpske.

– Šta bi rekli da nisam potpisao? E onda bi bio problem. Kako je moguće da Milorad Dodik izdaje Republiku Srpsku, a ima američke sankcije, jer neće da se povinuje njima. Posebno su mi drage ove britanske sankcije i pogotovo njima neću da se povinujem. Apsurd je apsurd, neka oni pričaju šta hoće i da se okupljaju – poručio je Dodik.

On je naveo da su protesti pred Sudom i Tužilaštvom BiH bili planirani da bi se pokazalo da Srbi u Sarajevu i BiH nisu prihvatljivi.

– Kako ja to da objasnim nekome ko neće ni da čuje, a ne da sluša? On ima svoju matricu i on gura. Mi penzije isplatimo pet dana ranije, on kaže to je normalna vijest, pa što nije bilo tako kada je bio PDP na vlasti. Tada smo imali zaostatak od nekoliko penzija, čak su i otpisali četiri penzije. Onda, kada smo mi došli, vratili smo te penzije – podsjetio je Dodik.

Dodika je poručio da je kao predsjednik najveće političke partije u Republici Srpskoj zadovoljan opozcijom.