Dodik: Šmitov zadatak je da deklasira Republiku Srpsku – nećemo posustati pred pritiscima

7
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je zadatak Kristijana Šmita da deklasira Srpsku, da nisu tačne Šmitove izjave o nepostojanju granice među entitetima, te da Srpska neće posustati pred pritiscima.

– Aneks dva Dejtonskog mirovnog sporazuma kaže da postoji linija razgraničenja – razgraničenje je ovdje ključno. Neko je smatrao da je normalno da ovo razgraniči. Neki, kao što je Šmit, pokušavaju to nešto da objedine po cijenu da unište sve od jednog naroda. U Sarajevu imate one koji stalno aplaudiraju njegovim budalaštinama i lažima, spremni da prihvate da im stranac nametne zakon – rekao je Dodik.

Dodik je konstatovao da oni koji aplaudiraju Šmitu očekuju da Srbi imaju probleme.

– Šmit je doveden kao lažan i njegov zadatak je da laže. On ne oklijeva da laže. Njegov zadatak je da Republiku Srpsku dovede do besmisla, da joj uzme imovinu, zatvori predsjednika – rekao je Dodik novinarima na Jahorini gdje je učestvovao na „Saboru mladih Srpske“.

Predsjednik Srpske je podsjetio da Savjet bezbjednosti UN nije imenovao Šmita i da on nije visoki predstavnik, te da samim tim nije ni bitno šta on kaže.

– Oni moraju znati da se mi nećemo dati i da se nećemo prepustiti tim lažima. Zašto on misli da mi ne smijemo da djelujemo kada on laže? Misle da ćemo mi pustiti da nam uzmu imovinu i da ćemo da poštujmo odluku suda iz Strazbura, odluku koju nisu prihvatile ni evropske zemlje. Većina zemalja nije ni potpisala odluku da postoji taj sud – rekao je Dodik.

On je poručio da Republika Srpska neće posustati pred pritiscima.

– Pričajte o separciji, o secesiji, ali Republika Srpska mora da bude poštovana – rekao je Dodik.

Dodik je konstatovao da je Šmitovo nametanje zakona udar na Republiku Srpsku, te upozorio da je nametanje zakona o kažnjavanju nepoštovanja njegovih odluka samo priprema za buduća nametanja.

– Sutra će da nametne da imovina ta i ta pripada BiH, a vi ne smijete da pisnete – poručio je Dodik i dodao da su mu sve sankcije i nametnute jer nije dozvolio da Srpska bude dovedena u poziciju „prazne ljušture“.