Dodik: SPC najsnažniji dio identiteta srpskog naroda

17
Foto: SRNA

Srpska pravoslavna crkva najsnažniji je dio identiteta srpskog naroda, ocijenio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Zahvaljujući Crkvi ostali su i naše pismo, vjera, krsna slava i to nas je očuvalo kao narod, da nije bilo Crkve mi bi danas bili rasuti po nekim drugim identitetima i samo rijetki bi pisali neke naučne knjige, mi ovdje ne bismo postojali – rekao je Dodik novinarima nakon sastanka patrijarha srpskog Porfirija sa rukovodstvom Republike Srpske i predstavnicima pojedinih političkih partija.

Dodik je rekao da je Republika Srpska u posljednjih 20 godina izgradila i obnovila mnoge hramove i manastire, odnosno da je to učinio narod koji vjeruje i koji je privržen SPC.

On je istakao važnost da se danas zna da je „ključno naše okupljanje, ne protiv nekog drugog, trećeg, već zbog nas samih“.

– Ovo je naša zemlja, naš kraj, mi o ovome želimo da odlučujemo, a naša Crkva, naša vjera nas uče da to uradimo smireno, posvećeno, jedinstveno – istakao je Dodik.

Ukazao je na značaj posjete patrijarha Banjaluci što je pokazao i narod koji se, uprkos kiši, okupio u velikom broju jer, kako je rekao, poštuje napore koje on čini, a što se vidjelo u posljednjih mjeseci da objedini Crkvu, da joj da snagu i obezbijedi joj institucionalnu moć.

– Veoma sam zahvalan za ovu priliku – rekao je Dodik.