Dodik: Specijalni izaslanici treba da imaju bar minimum moralnog digniteta

24
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da zapadne zemlje i Britanija imaju daleko veće probleme od onih koje pokušavaju da riješe u BiH i da je niz specijalnih izaslanika za ovo područje više njihova igra, nego što je potreba u BiH.

– Slušamo Britance kako nam predlažu da mi uđemo u EU, a oni iz nje izašli, ali razumijem da sada žele da se putem tog nekog svog izaslanika vrate na međunarodnu scenu, a ne na Balkan, to je nešto što oni čine – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u zgradi Vlade Republike Srpske u Banjaluci.

On je rekao da će, ako bude prilike, razgovarati i sa specijalnim izaslanikom i reći mu da je za ono što treba da urade potreban bar minimum moralnog digniteta.

– Taj moralni minimum vi nemate, vaš dignitet je vezan za činjenicu da ste komandovali NATO trupama koje su bombardovale Srbe u Republici Srpskoj i Srbiji i ubijale djecu – istakao je Dodik.

On je za iskustvo srpskog naroda sa NATO rekao da je bezobrazno loše, zbog bombardovanja u nekoliko navrata.

– A sada Britanci šalju specijalnog izaslanika koji je komandovao tim NATO snagama u oba slučaja, u BiH i na Kosovu, da nam on, kada skine uniformu i obuće civilno odijelo, utjeruje demokratiju. To su uradili ranije bombama, a sada bi na neki drugi način – rekao je on.

Navodeći da nema ništa protiv da bilo ko šalje kakvog god hoće izaslanika u BiH, Dodik je rekao da ne vjeruje u dobre namjere Britanaca ovdje.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Prema njegovim riječima, Britanci su ovdje zakuvali mnogo problema, istorijski gledano i održavaju taj konflikt na niskom nivou, nekad mu dajući značaj neke vrste eskalacije.

– Koliko je to ozbiljno sa visokim predstavnicima i izaslanicima, dođe mi da i mi imenujemo naše izasanike za Britaniju, da se oni bave njihovim pitanjima. Dajte ljudi, prestanite te stvari da radite, to nema nikakvog smisla. Ako nemate načina da drugima date neke apanaže da uživaju i putuju svijetom, nemojte na nama to da činite – poručio je Dodik.

On je upitao kakav je realno moguć opseg brojnih izaslanika u BiH i ocijenio da se oni naprosto igraju i u tim igrama žele da predstave BiH kao strašno mjesto, kakvo nije.

Prema riječima Dodika, u raspravi o situaciji u BiH koja je održana u britanskom Parlamentu učestvovao je tek mali broj poslanika koji su i ranije bili veoma angažovani na strani muslimana u BiH, od kojih su neki bili angažovani u timu bivšeg visokog prdstavnika Pedija Ešdauna.

– Britanski parlament, koji se pokušava predstaviti kao polazna tačka demokratije u svijetu, apsolutno je pokazao svoju bezličnost, da je navijački nastrojen, da nije spreman da sagleda realno stanje, i u tom pogledu to treba shvatiti samo kao mišljenje pojedinaca i tako ćemo se prema tome i odnositi – naglasio je Dodik.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Prema njegovim riječima, jedini racionalan pristup koji je čuo u zadnje vrijeme jeste od ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je rekao da je u BiH potreban dogovor, razgovor sa ljudima i odgovor, bez miješanja drugih u unutrašnje odnose u BiH.

– Ja sam uvjeren da je to tako, a sa druge strane čujemo o malignom uticaju Ruske Federacije za ovo ili ono, bez ikakvih dokaza – istakao je Dodik.

On je naveo da Rusija smatra da sudbinu i političke procese u BiH treba da preuzmu domaći akteri i da oni odlučuju o tome na koji način će se rješavati pitanja, a ne da to neko čini sa strane.

– Rusija nema namjeru i ne miješa se u unutrašnje stvari u BiH, kako to čine neki drugi, putem direktnih upliva svojih službi i u posljednje vrijeme sve više nekih specijalnih izaslanika – rekao je Dodik.

On je naveo da ga raduje što odnos sa Rusijom nije na nivou specijalnih izaslanika, nego i dalje u direktnoj komunikaciji sa predsjednikom Putinom i najvažnijim ljudima Ruske Federacije.

Dodik je rekao da Ruska Federacija podržava sve ono što je u skladu sa međunarodnim pravom i sa Ustavom BiH, Aneksom četiri Dejtonskog sporazuma, da nije ni za kakav avanturizam, da želi da očuva teritorijalni integritet i Dejtonski sporazum u BiH, ali i da je svjesna da je do tog kršenja došlo prije svega operacijama jednog dijala međunarodnog faktora.