Dodik: Spomenik Tvrtku krađa srpskog identiteta

14
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je postavljanje spomenika u Sarajevu kralju Tvrtku prvom Kotromaniću krađa srpskog istorijskog identiteta.

– Kada neko nešto radi noću, onda to liči na lopovluk. Ovo pokazuje kolika je njihova nemoć. Tvrtko je bio pripadnik loze Nemanjića i imenovan je u skladu s tim, ustoličen u manastiru Mileševa koji i sada postoji – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je podsjetio da u vrijeme Tvrtka nije bilo muslimana na prostoru BiH, nego su postojali Srbi.

– Bosna je tada bila dio pojma koji se odnosi na daleko manju teritoriju nego što je danas BiH. Tvrtko je bio kralj Srba, a indikativno je da članovi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH nisu donijeli odluku o spomeniku i riječ je o političkoj provokaciji – naglasio je Dodik.

On je poručio da BiH ne postoji 1.000 godina, nego od Dejtonskog mirovnog sporazuma uz ogromne napore SAD i Velike Britanije da bude održana.

Spomenik kralju Stefanu Tvrtku postavljen je u Sarajevu ispred zgrade Predsjedništva BiH, bez odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Na spomeniku kralju Tvrtku koji je postavljen prije dvije noći u Sarajevu piše da je bio bosanski kralj i ban.