Dodik: Srbi i Bošnjaci u Srebrenici stradali u identičnom broju

60
Foto: Klix.ba

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je u Srebrenici bio težak zločin, ali da su tamo u identičnom broju stradali i Srbi i Bošnjaci.

– Imate stradanje oko 3.500 Srba u periodu tih ratnih godina, imate imena i prezimena, mjesta, a oni su izdvojili samo jedan period u kojem je gotovo nemoguće da se sve to desilo od 11. do 18. jula 1995. godine. Do 11. jula ne postoji ništa u Srebrenici. Mi smo uvijek pokušavali da kažemo „dajte da vidimo cjelokupnu istinu i da ta istina bude utvrđena od neutralnih ljudi“ – rekao je Dodik.

On je dodao da niko ne spori da je u julu 1995. u Srebrenici bilo ubijanja, ali da sada nijednog Srbina iz tog vremena ne potražuje više nijedan sud.

– Svi su oni presuđeni i svi su u zatvorima ili su već umrli zbog godina i zbog nečeg drugog – rekao je Dodik za RTS.

Odgovarajući na pitanje dokle se stiglo sa izgradnjom Memorijalnog centra Donja Gradina, Dodik je rekao da je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dogovoreno da se radi u potpunosti.

On je naveo da su dogovorene proporcije i angažovane kompanije iz Amerike i nekih drugih zemalja da naprave idejne projekte i projekte kako bi to moglo da bude realizovano.

– Naravno da moramo biti pažljivi u pogledu toga, mi želimo u Gradini, ne samo da obilježimo stradanje u Jasenovcu, nego da obilježimo sva mjesta stradanja Srba koji su ostali izvan srpske kontrole, u Hrvatskoj u Federaciji BiH, od Prebilovaca do Paga, Jadovna, Šušnjara, Garavica kod Bihaća – naveo je Dodik.

On je rekao da je u jamu u Jadovnu bačeno više od 41 hiljada Srba, ubijenih tamo, a da je u Garavicama za sedmicu-dvije ubijeno oko 14 hiljada Srba.

Dodik je naveo da je Bihać tada potpuno očišćen od Srba, a danas tamo živi oko 40 Srba zahvaljujući svešteničkim porodicama.

– To je priča o stradanju u kontinuitetu – naglasio je Dodik.

Govoreći o pobjedi fudbalske reprezentacije Srbije nad Portugalijom i direktnom plasmanu na Svjetsko prvenstvo u Kataru, Dodik je ocijenio da je to fenomenalna stvar za čitav srpski narod.

– U svim našim gradovima i mjestima u Republici Srpskoj nakon utakmice proslavljalo se, ne samo u kafićima, neki su izašli na ulice sa automobilima, sirenama – rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li je ovo dobra slika BiH da predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović juče u Splitu sa šalom „Zrinjskog“ navija za Hrvatsku protiv Rusije, a da on (Dodik) nazdravlja sa predsjednikom Srbije pobjedi reprezentacije, Dodik je rekao da je to upečatljiva slika.

On je ukazao i na sukob navijača „Zrinjskog“ i „Veleža“ u Mostaru.

– Oni to predstavljaju kao navijački obračun, mada je to u suštini nacionalni obračun – ukazao je Dodik.