Dodik: Srbi i Jevreji, iako geografsku udaljeni, dijele gotovo identičnu sudbinu

22
Foto: ATV

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se danas sa predsjedavajućim Svjetske cionističke organizacije Jakovom Hagoelom koji mu je dodijelio priznanje.

Dodik je, u svom govoru, istakao da je srećan što je posjetio Svjetsku cionisticku organizaciju.

Zahvalio je Hagoelu na pozivu i sastanku.

– Srećan sam što sam danas ovdje sa vama i zadovoljstvo mi je što imam priliku da razgovaramo na Gori Herzl, tako važnom mjestu za izraelsku državu i jevrejski narod – naveo je Dodik.

Foto: ATV

Istakao je da su susreti Srba i Jevreja prirodni i potrebni.

– Mišljenja sam da ovakvi susreti, pogotovo susreti naša dva naroda, Srba i Jevreja, ne samo prirodni i potrebni, već i nezamjenjivi u vremenima izazova u kojima živimo i radimo. Prirodni i potrebni zato što – iako geografski udaljeni – naši narodi dijele gotovo identičnu sudbinu, sudbinu progorna, sudbinu maltretiranja, sudbinu masovnih ubijanja, sudbinu proglašenja građanima drugog reda, sudbinu uskraćivanja prava, sudbinu likvidacije, sudbinu nikad zaustavljene političke borbe za svoja prava, svoj mir, svoju budućnost – naveo je Dodik.

Naveo je da se ne smije zaboraviti Holokaust, koji je učinjen prema jevrejskom narodu.

– Ali ne smijemo takođe zaboraviti genocid koji je počinjen nad srpskim narodom. Teritorija koju smo ne označili kao svoju već na kojoj smo prisutni vijekovima unazad, za koju smo ginuli vijekovima unazad. I odatle žele da nas Srbe, kao toliko puta i vas Jevreje, protjeraju i da nam oduzmu budućnost i pravo na postojanje – naveo je Dodik.

Foto: ATV

Podsjetio je da je juče posjetio Jad Vašem i položio vijenac u ime sjećanja na sve žrtve strašnog stradanja.

– Nedavno sam posjetio i Aušvic, a na komemoraciji 1. maja u Donjoj Gradini obilježeno je i zajedničko stradanje prije svega Srba i Jevreja. Živimo u veoma teškim vremenima koja su puna nepredvidivih izazova. Imamo sukob u Ukrajini za koji bi želio da se što prije završi i da se što je prije moguće normalizuju odnosi između ove dvije, za nas Srbe, prijateljski države. Saosjećamo sa žrtvama i molimo se za uspostavu mira – istakao je Dodik.

Dodik je još jednom osudio terorističke napade koji su se nedavno desili u Izraelu.

– Iako sam odmah uputio pismo predsjedniku Herzogu, želim još jednom da osudim posljednje napade u kojima je ubijeno 11 nedužnih osoba i da uputim izraze saučenjšće porodicama žrtava. Nedopustivo je ubijanje nevinih ljudi i zbog toga želim da istaknem da Srbi iz Republike Srpske čvrsto stoje uz Vas – naveo je Dodik.

Foto: ATV

Dodik je podsjetio i na ulogu Teodora Hercla.

– Velika ličnost cionističke istorije, Teodor Hercl, koji je rođenjem vezan za Mađarsku, a porijeklom za Srbiju, među prvima je obijelodanio ideju povratka Jevreja u svoju domovinu, u zemlju u kojoj će biti slobodni da u miru igrađuju naciju i državu. Drago mi je i čast mi je da vam mogu prenijeti vijesti da je dogovren prenos zemnih ostataka djeda i bake Teodora Hercla – Simona i Rivke Hercl, iz Zemuna, u Srbiji, u Izrael. Lično ću dati svoj doprinos u tom plemenitom poduhvatu. Izrael ne zaboravlja ličnosti iz svoje istorije, ličnosti koje su vodile ka rođenju izraelske države, države svih jevreja. To je bio san cionista, san Teodora Hercla, čije ostvarenje, na žalost, nije dočekao – podsjetio je Dodik.

Dodik je naglasio da prenos zemnih ostataka članova ove čuvene porodice u zajedničku grobnicu na planini Hercl, Planini sjećanja, simboličan gest kojim se Jevreji, u saradnji sa Srbima, odužuju jednom od očeva cionizma, ideološkoh očeva moderne jevrejske države.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao danas se u Izraelu i sa patrijarhom jerusalemskim Teofilom Trećim koji mu je uručio Orden Jerusalemske patrijaršije.