Dodik: Srbi imaju pravo na jedinstvenu državu

9
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da srpski narod ima pravo na svoju jedinstvenu državu na Balkanu, istakavši da ujedinjenje moguće realizovati u narednih nekoliko godina.

„Nakon oslobađanja od Turaka, Velika Britanija nije dozvolila da Srbi formiraju jedinstvenu državu na Balkanu. Pokušaj Srba, koji su bili na pobjedničkoj strani u Prvom svjetskom ratu da formiraju jedinstvenu državu spriječen je od Britanaca i drugih koji su nametnuli priču o Jugoslaviji, na štetu srpskog naroda i uništavanja njegove ideje“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je istakao da treba da se nađe zajednički imenilac za stvaranje jedne nove cjelovite države na Balkanu i da to ne bi trebalio nikoga da brine jer je to realno i očito.

„U Republici Srpskoj žive dominantno Srbi i oni nisu nikada prihvatili da žive u centralizovanoj i unitarnoj BiH. Prihvatili smo da živimo u dejtonskoj BiH, ona je srušena silnim intervencijama. Ostale su krhotine Dejtona, pokušava se završiti priča kako treba oduzeti imovinu i centralizovati je na nivo BiH“, rekao je Dodik.

Dodik ističe da „nelagalni, neimenovani, samoproglašeni i nedostojni tip“ šalje neke izvještaje u kojima se hvali kako je formirao neku grupu koja bi trebala da se referira na pitanju imovine.

„To pitanje neće doći na dnevni red, niti će biti stavljeno na sto na odlučivanje. Imovina pripada Srpskoj, to što samo mešetare i izmišljaju, to je nešto drugo. OHR nikada nije imao pravo da interveniše na taj način i ne može da računa na to da će Srpska prihvatiti bilo koju odluku te vrste jer se pokazalo da je masovno kršen Dejtona i da je to uvijek bilo na štetu Srpske i njenih prava“, rekao je Dodik.

Oni koji u Srpskoj ne razumiju taj proces, a bave se politikom, naveo je Dodik, ili nemaju intelektualne mogućnosti da to spoznaju ili su strani plaćenici.

„Srpska u sebi ima dovoljno artikulacije i okupljanja da odgovori na ove izazove i otvorena je za sve moguće odluke. Ili ćemo se vratiti Dejtonskom spotrazumu kao krajnjoj opciji ili će Srpska donijeti odluku o svojoj samostalnosti i braniti tu odluku u budućnosti jer je to jedino moguće da se Srpska očuva“, naglasio je Dodik.

Dodik smatra da je u BiH nemoguće da se izgradi nešto što bi bilo prihvatljivo za sve.

„U njoj su jednako svi nezadovoljni, razočarani, od Bošnjaka koji misle da BiH treba centralizovati, Hrvata kojima su oduzeta značajna prava, do međunarodne zajednice koja ovdje ima svoje podmukle namjere i uvijek antisrpske, te Srba koji smatraju da su im uzurpirana prava utvrđena Ustavom i Dejtonskim sporazumom. Pošto je to sve tako urađeno, onda BiH nema nikakvog smisla“, naglasio je Dodik.

On je istakao da BiH nema budućnosti, svidjelo se to raznim mešetarima iz EU i Amerike ili ne, bio na njenom čelu Milorad Dodik ili ne.

Prema njegovim riječima, mogu da nametnu štetne mjere Srbima, ali Srbi nikada neće prihvatiti centralizovanu BiH.

„Srbi prihvataju Republiku Srpsku i vodićemo je onako kako mi mislimo da treba“, istakao je Dodik i dodao da su „veliki pretjerali sa intervencionizmom u BiH“.

Dodik je ukazao da je na Balkanu napravljena jedinstvena država koja odgovara interesima Slovenaca, koja se zove Slovenija, zatim Hrvatska, države za Makedonce, Crnogorce, te Albanija, ali da Srbi nisu riješili svoje nacionalno i državno pitanje.

„Ono je oskrnavljeno činjenicom da je državno pitanje ugroženo djelovanjem na Kosmetu i otimanjem tog dijela Srbije, a politički gledano i ovdje u BiH, osnosno Srpskoj, gdje se permanentno urušavaju njena ustavna i dejtonska, prava, da je to više neizdrživo“, poručio je Dodik.