Dodik: Srbi imaju pravo na mirni protest ispred Tužilaštva BiH

14
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH (FBiH) ima pravo na organizovanje mirnog skupa u petak, 1. septembra, ispred zgrade Tužilaštva BiH u Sarajevu zbog političke optužnice protiv zvaničnika Srpske, te je izrazio nadu da će se to poštovati na nivou BiH.

Dodik je napomenuo da je okupljanje orgnizovalo Udruženje mimo Kabineta predsjednika Srpske, te izrazio podršku za tu inicijativu.

– Podržavam njihovo pravo za organizaciju takvih skupova, imaju pravo da se iskažu – izjavio je Dodik i istkao se pokazao da postoji veliko interesovanje za dolazak na taj skup.

Dodik novinarima u Banjaluci rekao da kantonalne i federalne vlasti treba da odobre okupljanje, te da preduzmu mjere kako bi se garantovala bezbjednost učesnika.

– Ne znam da li će kantonalne vlasti dati odobrenje ili neće, ako daju onda snose odgovornost za bezbjednost učesnika, a ako ne daju onda nam šalju poruku da neki mogu, a neki ne mogu da protestuju pred institucijama – naveo je Dodik.

On je podsjetio na činjenicu da je Kristijan Šmit donio „zakon o zabrani svog djela i nedjela“, te da je Tužilaštvo BiH krenulo u obračun sa onima koji to ugrožavaju.

– Ja sam među prvima te vrste, smatram da je to antiustavno, jer zakon na nivou BiH može da donese jedino Parlamentarna skupština i nigdje ne piše da to može da uradi bilo ko drugi, a pogotovo neizabrani stranac – naglasio je Dodik.

On je dodao da je očigledno da su neki u BiH spremni da prihvate takvu praksu, naročito ako je to usmjereno protiv Srba.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović podnio je u četvrtak, 24. avgusta, zahtjev za održavanje mirnog skupa 1. septembra ispred zgrade Tužilaštva BiH zbog političke optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora „Službenog glasnika Srpske“ Miloša Lukića.

Tužilaštvo BiH podiglo je 11. avgusta optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.