Dodik: Srbi su narod mira i boriće se protiv svih nepravdi

11
Foto: SRNA/Borislav Zdrinja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da su Srbi narod mira, da će se boriti protiv svih nepravdi i obezbijediti taj mir i za druge na ovim prostorima.

Dodik je danas u Donjoj Gradini na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj istakao da bol za stradalima koji nesumnjivo traje i danas i da neće nestati jer bi to značilo da se srpski narod odrekao žrtava.

– Ovdje smo da poručimo našim precima da smo svjesni njihovog mučeničkog stradanja, jedinstvenog u istoriji i da poručimo mladoj generaciji da mora da shvati ovo zbog sebe, a ne da to shvata kao teret – dodao je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo što se će, i pored svih peripetija, Republika Srpska i Srbije, na prijedlog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića početi jedno, za ovu generaciju sveto djelo – izgradnju na ovom mjestu monumentalnog spomenika ukupnih stradanja srpskog naroda ne samo u Jasenovcu nego svuda tamo gdje je Srbima teško doći, gdje ih ograničavaju i onemogućavaju im obilježavanja.

– Zato sam ponosan na Republiku Srpsku i znam da Srpska nije na ovom mjestu, ne bi ni mi bili ovdje. Spriječili bi da dođemo, kao što sprečavaju danas i predstavnike Ruske Federacije da dođu na obilježavanje na mjesto stradanja Rusa – naveo je Dodik i podsjetio da je više od 28 miliona Sovjeta poginulo u Drugom svjetskom ratu.

Foto: SRNA/Borislav Zdrinja

Dodik je poručio da su Srbi u Republici Srpskoj, Srbiji, Crnoj Gori pripadnici jednog naroda u istoriji jer vjeruju u Srpsku pravoslavnu crkvu, svoj identitet i sve što im pripada.

On je dodao da Srbi nikada nisu mrzili druge i drugačije, da su im davali slobode, bili solidarni i uvijek pokušali da ljudski pomognu, te da to čine i danas.

– Ali, nemojte pokušati da više ikada nama onemogućite da mi imamo svoj način života, da se posvećujemo svojim žrtvama, slavimo svoje slave, pišemo ćirilicom i govorimo srpskim jezikom – poručio je Dodik.

Dodik je naglasio da je mir najveći ulog koji ulaže srpski narod.

– I onda kad nas tlače i bezočno otimaju Kosovo i Metohiju i progone Srbe sa tog prostora, kada u Crnoj Gori ne žele da prihvate naš identitet, u Hrvatskoj nas smatraju manjinama, ili u Sloveniji ne daju ni status nacionalne manjine, u Makedoniji otimaj našu crkvu, mi moramo da kažemo da smo jedan narod i da hoćemo da živimo u miru – zaključio je Dodik.