Dodik: Srpska će donijeti odluku o raspolaganju imovinom na svojoj teritoriji

21
Foto: Klix.ba (arhiva)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da će Republika Srpska donijeti odluku kojom će staviti van snage neustavni zakon koji je svojevremeno donio Pedi Ešdaun, a koji se tiče raspolaganja državnom imovinom u Srpskoj.

Dodik je poručio da je ta imovina vlasništvo Republike Srpske i da je Srpska jedina nadležna za imovinu na svojoj teritoriji.

On je naveo da će Republika Srpska „vrlo lako osloboditi kasarne“ i da je jasno da će upravljati tim vojnim objektima i da će imati pravila postupanja.

– Isključićemo struju i vodu zbog neplaćenih računa i nikakvo oružje se neće upotrebljavati – rekao je Dodik novinarima u Sarajevu nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa ministrom za evropske i inostrane poslove Austrije Mihaelom Linhartom.

On je rekao da će pripadnicima Oružanih snaga – Bošnjacima i Hrvatima koji se nalaze na prostoru Republike Srpske, biti ponuđeno da nastave u novoj strukturi oružanih snaga Srpske.

– Ako neće neka pređu u Federaciju BiH. Mi nikoga nećemo izgoniti silom – poručio je Dodik.

On je istakao da Srpska ima pravo na Vojsku Republike Srpske, prema Aneksu 1B i Ustavu BiH.

– To što je neko nasiljem prije desetak – 15 godina privolio tadašnju generaciju političara da dođe do demilitarizacije koja se nije obezbijedila, a sada vidimo da je to (Oružane snage) jedna aždaja koja samo troši novac i ništa ne znači i niko nije ponosan na to, pa zato i treba da nestane – rekao je Dodik.

On je istakao da Republikka Srpska zna upravljati imovinom i procesima, te da nijednom Bošnjaku neće faliti dlaka s glave, kao ni danas u Banjaluci predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću.

Dodik je rekao da ga niko nije pozvao na sastanak sa Izetbegovićem i da, ukoliko smatra da treba da se sastanu, niko neće oklijevati da se taj sastanak održi.

On je naveo da je u ponedjeljak, 18. oktobra na sjednici Predsjedništva BiH u Sarajevu, te da Izetbegović doći da razgovaraju.

Dodik je ocijenio da sa Izetbegovićem nema nikakvog dogovora, te da se na sastancima samo žali.

– U suštini oni žele da zadrže ono što im je međunarodna zajednica obezbijedila nasiljem – rekao je Dodik.