Dodik: Srpska će pomoći svom narodu u Sjevernoj Makedoniji

18
Foto: SRNA

Republika Srpska pomoći će svom narodu u Sjevernoj Makedoniji u oblasti infrastrukture, obrazovanja, ali i raditi na institucionalnom povezivanju. Ovom porukom srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik završio je dvodnevnu posjetu Sjevernoj Makedoniji. Dodik je danas u Kučevištu-Skopskoj Crnoj Gori obišao Osnovnu školu „Ćirilo i Metodije“ i najavio da će na ljeto organizovati dolazak pedesetak učenika iz ovog mjesta u Republiku Srpsku.

Više međusobnih posjeta, druženja, ali i rada na zajedničkim projektima – sve to neophodno je kako bi Srbi u Srpskoj i u Sjevernoj Makedoniji imali izraženiji osjećaj pripadnosti istom narodu, poruka je srpskog člana Predsjedništva BiH.

– Već ovoga ljeta ćemo na raspustu da organizujemo bar 50 djece iz ovoga mjesta da dođu u Republiku Srpsku kako bi je volje upoznali. Mi ćemo na početku školske godine dostaviti ovdje jedan značajan broj udžbenika iz nacionalnih predmeta, što će svakako biti pomoć. Materijalno ćemo pomoći i rad kulturno umjetničkog društva koje baštine tradiciju srpskih igara – izjavio je Dodik.

Foto: SRNA

Dodik je posjetio Osnovnu školu “Ćirilo i Metodije”, jednu od dvije srpske škole u Sjevernoj Makedoniji. Obećana pomoć značiće školi, poruka je rukovodstva.

– Djeci je uvijek potrebno sve. To su knjige, udžbenici, nastavna sredstva. Sve što treba u vezi škole – izjavila je direktorka Osnovne škole „Ćirilo i Metodije“ Darija Kovačević Božinovska.

Foto: SRNA

Potrebu za razvijanjem zajedništva srpskog naroda, posebno među mladima, naglasio je i Bogoljub Ninić, predsjednik Srpskog kulturnog, prosvjetnog i informativnog centra koji je u Kučevištu dočekao Dodika.

– Saradnja o kojoj je bilo riječi jeste u vidu institucionalnog povezivanja u sferi kulture, obrazovanja, privrede. Da mladi ljudi iz Skopske Crne Gore sa mladima iz Republike Srpske i Srbije sarađuju, komuniciraju i druže se – izjavio je Ninić.

Foto: SRNA

Tokom današnje posjete Dodik je razgovarao i sa bivšim predsjednikom Sjeverne Makedonije Đorđem Ivanovim. Zajednička je poruka da je dosadašnja saradnja dobra, ali i da je treba dodatno razvijati. Ivanov je Dodiku čestitao i na Svetosavskoj povelji, najvećem priznanju srpskog naroda u toj zemlji, koja je Dodiku uručena na Svetosavskoj akademiji u Skoplju zbog afirmisanja srpskog nacionalnog pitanja u regionu.

Foto: SRNA