Dodik: Srpska ne odustaje od legitimnih ustavnih prava

32
Foto: SNSD/Twitter

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je Glavni odbor ove stranke na današnjoj sjednici odbacio takozvani građanski koncept uređenja BiH, te poručio da Republika Srpska neće odustati od svojih legitimnih ustavnih prava utvrđenih Dejtonskim sporazumom.

Dodik je nakon sjednice Glavnog odbora SNSD-a na Palama rekao novinarima da SNSD želi da učini ozbiljnu promjenu u BiH koja se zove vraćanje na ustavni sistem i ustavni poredak.

On je naglasio da je vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj i vraćanje na odredbe Ustav – „čuvanje BiH“.

– U BiH treba da vladaju Ustav i ustavne odredbe, a ne stranci kako su to činili u prethodnom periodu. Srpska se neće povući, niti odustati od svojih legitimnih ustavnih prava utvrđenih u Dejtonskom sporazumu i Ustavu – rekao je Dodik.

On je istakao da Srpska ovim ne oduzima od BiH ono što joj je dao Ustav, niti ugrožava teritorijalni integritet zemlje.

Dodik je rekao da je situacija koja je napravljena u BiH vanustavna i vandejtonska i da se ne može održati.

Prema njegovim riječima, Ustavni sud BiH na način kako je koncipiran krši, a ne afirmiše Ustav.

Kada je riječ o takozvanom građanskom konceptu uređenja BiH, Dodik je istakao da on ne priliči ni istorijskom, ni sadašnjem, niti konceptu budućnosti BiH.

– On ide ka tome da predstavi isključivo Bošnjake kao dominantne u smislu upravljanja resursima i političkim procesima – pojasnio je Dodik.

Predsjednik SNSD-a je naveo da je građanski sistem potpuna podvala i nije za diskusiju jer predstavnici SNSD-a, ali i drugih partija iz Republike Srpske o tome neće razgovarati.

– To smo snažno odbacili i rekli da možemo samo da se posvetimo onom što je napisano u Ustavu dok se god ne dogovorimo nešto sasvim drugo – rekao je Dodik.

On je istakao da je Glavni odbor SNSD-a danas još jednom potvrdio politiku stranke da BiH nema visokog predstavnika, već čovjeka koji se lažno predstavlja i to pokazuje još veću polarizaciju u BiH.

Dodik je ukazao da je nesređena situacija u BiH dobra prilika za „lov u mutnom stranaca“, koji pokušavaju sve vrijeme da iskoriste nesređenu situaciju u zemlji, uz naivne domaće političke strukture koje su prihvatale njihovo djelovanje, kako bi se BiH potpuno destabilizovala.

– Mislimo da ne treba nikada više da bude izabran visoki predstavnik. Vjerujemo da Savjet bezbjednosti UN to neće nikada ni uraditi. Za Republiku Srpsku on ne postoji i nije nikada izabran, ni imenovan – istakao je Dodik.

On je rekao da zemlje članica Savjeta za provođenje mira (PIK), koje su samoizabrane, kao što je to naveo Evropski sud za ljudska prava, nemaju nikakvu ulogu u Dejtonskom sporazumu.

– Niti su pak ikada imali data prava nekim odlukama UN, prije svega Savjeta bezbjednosti UN. To su naše poznate politike i mi od njih nećemo odustati. Oni koji pokušavaju da ovdje nametnu neku priču o sankcijama i kažnjavanjima su već odavno u bespravnom sistemu i orbitama svoga djelovanja. Oni su ti koji su uništili vladavinu prava u BiH – rekao je Dodik.

On je napomenuo da se 23 godne u BiH tvrdi da postoji vladavina prava, a istovremeno se prihvata visoki predstavnik sa bonskim ovlaštenjima koji nema nikakve veze sa vladavinom prava.

– Mi u Republici Srpskoj ćemo to sve odbaciti. Ne treba niko da sumnja da ćemo to učiniti. Invormacija će ići u Narodnu skupštinu, povućićemo našu saglasnost na formiranje vojske, indirektnih poreza, Visokog sudskog i tužilačkog savjeta – rekao je lider SNSD-a.

On je napomenuo da će Vlada Republike Srpske biti obavezana da u određenom vremnu od 60 do 180 dana, shodno problematici, uredi i usvoji pravni sistem koji će regulisati oblasti za koje se povlači saglasnost.