Dodik: Srpska ne ugrožava BiH i njene ustavne nadležnosti, ali će vratiti nadležnosti koje su joj uzete

16
Foto: Klix.ba

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da su predstavnici stranaka na vlasti u Republici Srpskoj informisali predstavnika Ministarstva spoljnih poslova SAD zaduženog za izbornu reformu u BiH Metjua Palmera i direktora pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelinu Ajhorst da poštuju teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

– Ovo je bila prilika da mi iz Republike Srpske kažemo da poštujemo teritorijalni integritet i suveretnitet BiH i da to nije upitno, i da nijedan naš plan ne sadrži nešto tome slično da ugrozi teritorijalni integritet. Poštujemo i međunarodni suverenitet, ali jednako tražimo da se poštuje suverenitet Republike Srpske – rekao je Dodik.

On je rekao da su lideri stranaka iz Srpske Palmeru i Ajhorstovoj predočili neka svoja viđenja u vezi sa izbornom reformom, ističući da oni nisu prepreka tome.

– Očekujemo da „bijeli dim“ dođe iz Sarajeva. Što Federacija BiH dogovori, mi ćemo podržati – poručio je Dodik.

Lider SNSD-a, koji je i srpski član Predsjedništva BiH, ponovio je da Republika Srpska ne uzima ništa od nadležnosti koje BiH pripadaju po Ustavu, ali da ima pravo i da će vratiti nadležnosti koje su joj uzete i prenesene na BiH.

Dodik je potvrdio da stranke vladajuće koalicije u Srpskoj ostaju pri stavu da člana Predsjedništva iz Republike Srpske treba birati direktno, pri čemu treba da postoji i odredba da se bira srpski predstavnik u Predsjedništvu BiH, kao što u FBiH treba da se bira bošnjački i hrvatski predstavnik.

Prema njegovim riječima, ideja međunarodnih predstavnika bila je da se razgovorom i dijalogom uradi nešto.

On je ponovio da bivši visoki predstavnik Valentin Incko nije imao pravo da nametne zakon na kraju svog mandata.

– To blefiranje 20 godina i onih koji podržavaju to što je radio visoki predstavnik, došlo je na naplatu. Mi to ne prihvatamo – zaključio je Dodik.

Na sastanku su učestvovali i predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, Narodne partije Srpske Darko Banjac, Socijalističke partije Petar Đokić i NDP-a Dragan Čavić.

U zgradi Delegacije EU trebalo bi da je počeo sastanak predstavnika opozicije iz Republike Srpske sa Ajhorstovom i Palmerom.