Dodik: Srpska nikog ne napada, samo traži svoja prava

17
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska nikog ne napada, ne uslovljava i ne želi ništa od Federacije BiH, ali da ima pravo da traži ono što joj pripada.

Dodik je za TV Prva rekao da Srpska ima pravo na političku i institucionalnu borbu protiv štetnih odluka koje Ustavni sud BiH u kontinuitetu donosi. Posljednja u nizu takvih odluka odnosi se na poljoprivredno zemljište i njome je pređena crvena linija, poručio je Dodik.

– Moguće je institucionalno rješenje pod uslovom da se Ustavni sud riješi zakonom, a ne da bude kao „nenavođena raketa za koju nikada ne znaš gdje će udariti“. Nema zakona o Ustavnom sudu već pravila koja je sam sud donio pod nadzorom međunarodne zajednice – rekao je on.

Dodik je naglasio da troje stranih sudija, zajedno sa dvoje Bošnjaka, nastavlja praksu visokih predstavnika koji su donosili odluke protiv Republike Srpske i Srba.

On je naveo da je Ustavni sud BiH prvo osporio simbole Srpske – grb i himnu, a zatim je pokušao da ospori i 9. januar – Dan Republike Srpske, te da posljednja odluka o poljoprivrednom zemljištu predstavlja kontinuitet osporavanja Srpske i njenih prava.

– Ustavni sud je okupacijski sud i ovom odlukom pređena je crvena linija. Ukoliko pustimo da ovo ide dalje, već danas smo zatvorili vrata Republici Srpskoj – istakao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH poručio je da strane sudije moraju da odu iz Ustavnog suda, jer međunarodna zajednica već 25 godina radi protiv srpskog naroda u BiH i nameće odluke Republici Srpskoj.

– Kombinacija stranaca i Bošnjaka čini sve da se Srbi dalje kažnjavaju. Oni pokušavaju da razbiju srpski nacionalni korpus kako bi dokazali našu navodnu krivicu – naveo je Dodik.

On je poručio da će Republika Srpska, u decenijama koje dolaze, biti samostalna i da će se naći „neki oblik državnog ujedinjenja sa Srbijom“.

Dodik je ponovio da su svi Srbi jedan narod.