Dodik: Srpski narod dao ogromnu žrtvu za slobodu, čak i drugih naroda

9
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je srpski narod u Drugom svjetskom ratu dao ogromnu žrtvu za slobodu, čak i drugih naroda i da ne dozvoljava da mu se kao stradalničkom pripisuje kvalifikacija „genocidnog“.

– Bošnjačka politička elita smatra da Republiku Srpsku treba eliminisati kao takvu i ne vidimo način na koji bismo mogli zajedno više da odlučujemo u BiH sa onima koji mimo procedura uporno pokušavaju da izdejstvuju antisrpske mjere širom svijeta“, naglasio je Dodik.

On je poručio da će Republika Srpska veoma jasno odgovoriti na sramni pokušaj da se srpski narod kvalifikuje kao genocidan, posebno jer to sponzorišu Nijemci čija je ideologija bila fašistička u Drugom svjetskom ratu.

– Danas obilježavamo Dan pobjede nad fašizmom u trenutku kada to čine sve slobodarske zemlje svijeta, prije svega Rusija koja je izgubila do 28 miliona stanovnika u borbama koje je vodila za konačno uništenje Hitlerove Njemačke, oslobađajući tako značajan broj zemalja – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je međunarodni sud, koji su instalirali oni koji su od početka satanizovali Srbe, osudio pripadnike srpskog političkog i državnog rukovodstva.

– Ne prihvatamo nikakvu politizaciju. Rezolucija o Srebrenici je isključivo politički akt i nema nikakve veze sa pravom, a želi da proizvede pravna dejstva – rekao je Dodik.

On je naveo da su Srbi stvarili Republiku Srpsku kao antifašističku tvorevinu, a da je lider bosanskih muslimana Alija Izetbegović želio da stvori unitarnu BiH u kojoj bi Srbi bili prognani, protjerani ili pobijeni.

– On kao pripadnik „Handžar divizije“, ali i ideologija koju je zastupao devedesetih godina (prošlog vijeka), bilo je apsolutno dovoljno da podsjeti Srbe na teška vremena stradanja u Drugom svjetskom ratu – istakao je Dodik.

On je poručio da se danas mora živjeti u slobodi, koja je zagarantovana svima u Republici Srpskoj.

Kada je riječ o evropskoj perspektivi, Dodik je rekao da će se EU prije raspasti nego što će BiH u nju stići.