Dodik: Srpski narod ima pravo na svoje odluke, Mehmedović je na ivici da odgovara za zločine

15
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da BiH nije država, nego zajednica dva entiteta i tri konstitutivna naroda koji imaju pravo na svoje odluke, te naglasio da to pravo srpskom narodu niko ne može i neće oduzeti.

Dodik je, komentarišući izjavu poslanika SDA u parlamentu BiH Šemsudina Mehmedovića da su protesti koji su održani za odbranu institucija Srpske prijetnja po bezbjednost, podsjetio da je Mehmedović učesnik rata koji je na ivici da odgovara za svoje zločine.

– Oni su prijetnja po BiH i sve što su činili posljednjih godina činili su da se ova zemlja raziđe. Ako 30 godina nešto gurate i ne može onako kako vi hoćete – pa onda odustanite. Mehmedović je na ivici da odgovara za zločine i vehabije koje je dovodio i mudžahedine kojima je dao podršku – rekao je Dodik novinarima na Jahorini.

On je istakao da je nečuveno da u predmetu protiv njega postupa i sudija koja je bila u timu odbrane nekadašnjeg komandanta takozvane Armije BiH Nasera Orića.

– Ako oni stvarno misle da je krivična odgovornost u Miloradu Dodiku jer ne poštuje odluke Kristijana Šmita, a da je Naser Orić bezgrešno čedo koje hoda po ovoj zemlji, šta onda uraditi – pita Dodik.