Dodik: Strateški razvijati banjske centre u Republici Srpskoj

15
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je Srpska opredijeljena da strateški razvija svoje banjske centre.

Dodik je rekao novinarima u Laktašima da je u tom smislu ponosan na banje koje postoje u Tesliću, te na aktuelne radove na dodatnom razvoju takvih kapaciteta u Slatini i Mlječanici.

– Moramo da riješimo i probleme sa drugim banjama, a tu je i završetak izgradnje i opremanja banje u Srpskim toplicama u Banjaluci – rekao je Dodik koji se danas sa direktorom Zavoda „Dr Miroslav Zotović“ Goranom Talićem prošetao novim i uređenim stazama u Slatini kod Laktaša, gdje se gradi budući banjski kompleks „Slatina“.

Foto: SRNA

Dodik je istakao da je cilj da Banjski centar „Slatina“ postane jedan od vodećih kompleksa te vrste u regionu, te da na tome zajedno rade Zavod „Dr Miroslav Zotović“ i Vlada.

– Ulaganja ćemo nastaviti s ciljem dalje izgradnje ovdašnjih banjskih i smještajnih kapaciteta, koji trenutno nisu dovoljni – rekao je Dodik i izrazio zadovoljstvo što se Slatina do danas, a pogotovo posljednjih godina, mnogo razvila i izgradila, te dobila solidnu putnu infrastrukturu.

Foto: SRNA

On je istakao da je ponosan na vidne rezultate i nesumnjivi uspjeh koji na ovom planu ima rukovodstvo Zavoda „Dr Miroslav Zotović“.

– Ovdje je nekad bio mali restoran i jedna stara zgrada banje. Danas je nemjerljivo to što je urađeno u pozitivnom smislu. Evo danas gledam ovu stazu kojom prolazi nekoliko hiljada ljudi dnevno. Ovo je postala jedna od atrakcija u ovom kraju i šire – ocijenio je Dodik.

Foto: SRNA

Talić je novinarima izjavio da je riječ o stazama u okviru projekta „Park šuma“ koji se uz podršku Vlade radi u okviru izgradnje navedenog kompleksa.

– Dobili smo na upravljanje 358 dunuma šume, a napravljeno je oko 10 kilometara staza, osam mostova, 12 odmorišta i oko 70 klupa. Do sada je u to uloženo 2,5 miliona KM, a cijeli projekat trebalo bi da košta oko četiri miliona KM. Značajan je za rehabilitaciju pulmoloških i kardiovaskularnih bolesnika, prevenciju dijabetesa, gojaznosti i slično – rekao je Talić.

On je naveo da će banjski kompleks, osim objekata za medicinsku rehabilitaciju imati i ugostiteljske sadržaje, kongresnu salu s vidikovcem, hotel s velnes sadržajima te terapijski park s uređenim stazama.

Foto: SRNA

Prema idejnom rješenju, ovaj kompleks bi se trebao prostirati na oko 100.000 metara kvadratnih objekata i 84.000 metara kvadratnih parkovske površine.

Kompleks će imati centralni paviljon s ugostiteljskim sadržajima, kongresnom salom i vidikovcem, hotel s velnes sadržajima i zatvorenim bazenom, terapijski park s uređenim stazama, pratećim sadržajima i sportskim terenima, objekte za medicinsku rehabilitaciju, natkriveni parking i centralnu garažu sa 505 parking mjesta te tehnički paviljon i centralnu kuhinju.

Foto: SRNA

Zavod „Dr Miroslav Zotović“ ima dugogodišnju tradiciju i iskustvo u kreaciji i realizaciji usluga medicinske rehabilitacije unutar koje se na najbolji način primjenjuju prirodni ljekoviti faktori banje u Slatini.

Funkcioniše na dvije lokacije – u Delibašinom selu, odnosno Trapistima, te u Slatini, gdje se nalaze izvori termomineralne vode, a čiji kapaciteti su znatno uvećani početkom 2018. godine otvaranjem novog, modernog kompleksa paviljonskog tipa s terapijskim centrom.

Foto: SRNA