Dodik: Sud BiH progoni, odlukama smo ojačali poziciju Republike Srpske

12
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je potvrđivanje optužnice u Sudu BiH samo progon i dodao da je njegova ustavna obaveza potpisati ukaz o proglašenju zakona koji je usvojila Narodna skupština.

Dodik je podsjetio da je riječ o dokumentima koja su prošla proceduru u Vijeću naroda i Ustavnom sudu.

– Predsjednik Republike Srpske nije taj koji bi trebao da bude iznad tih institucija. Nisam potpisao ukaz kao Milorad Dodik nego kao predsjednik Republike Srpske. Neće mi biti nikakav problem da se pojavim bez obzira koliko to bilo nakaradno i loše – izjavio je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naveo da su se pojedini mediji bavili kriminalizacijom njega kao pojedinca, te da se već dvije decenije govori o navodnim nezakonitim aktivnostima.

– Sve se završilo na tome da nisam poštovao Šmita, njegov lik i nedjelo. Ja sam kriv što sam postupao u skladu sa Ustavom Republike Srpske. Nisam imao dilemu, jedva sam čekao da potpišem. Da sam uradio drugačije definitivno bih urušio status Narodne skupštine, a kada to učinite onda ste razvalili i poziciju Republike Srpske. Ovako smo je samo ojačali – istakao je Dodik.

Dodik je nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a, čiji je predsjednik, naveo da neće biti dozvoljen bilo kakav vid destabilizacije institucija i da će se primijeniti mjere protiv onih koji budu urušavali bezbjednost.

Sud BiH potvrdio je juče optužnicu Tužilaštva BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora „Službenog glasnika Srpske“ Miloša Lukića, potvrđeno je Srni iz Suda BiH.

Tužilaštvo BiH podiglo je 11. avgusta optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog neizvršavanja odluka Kristijana Šmita i poslalo Sudu BiH na potvrđivanje. Sud BiH je 18. avgusta optužnicu vratio Tužilaštvu na doradu. U međuvremenu, Sud je odbio zahtjev Dodika za izuzeće sudije Jasmine Ćosić Dedović.