Dodik: Sudbina BiH zavisiće od narednih izbora

11
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjdnik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da nesposobnost Federacije BiH da formira Vladu govori o političkom ambijentu koji dolazi s te strane.

Prema njegovim riječima, osnovni cilj je na tom planu priča o reformama izbornog zakonodavstva.

– Mi smo formirali ekipu stručnjaka za tu oblast i artikulisaćemo svoj stav. Naravno, čekamo sudbinu razgovora u FBiH u vezi sa izborom članova Predsjedništva BiH, a naš stav ostaje isti – Republika Srpska ostaje pri tome da se u njoj na direktnim izborima bira srpski član Predsjedništva. Dakle, Srpska će birati svog člana i ne možemo prihvatiti prijedloge da to on bude biran u parlamentu ili na drugi način – poručio je Dodik, koji je i srpski i predsjedavajući član Predsjedništva BiH.

On je ponovio da Srpska nije uključena u razgovore o tome kako će se tamo birati članovi Predsjedništva.

– Tamo je rečeno da FBiH u ovom trenutku na tom planu bira Bošnjaka i Hrvata. I oni trebaju dati rješenja u tom smislu. Da li će uspjeti, ne znam, ali od tog rješenja zavise i druge intervencije u izborno zakonodavstvo. Mi želimo biti dio onih koji će doprinijeti da to zakonodavstvo bude transparentno, jasno i onemogući spekulacije, pa i vezano za izbor CIK-a i mnogo čega – rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sjednica Izvršnog komitet SNSD-a.

On je naveo da SNSD očekuje da se otvori pitanje odgovornosti CIK-a BiH za štete nanesene u izbornom procesu.

– Smatramo da članovi CIK-a treba da budu smijenjeni, podnesu ostavke i daju šansu da se u legitimnom procesu izabere nova CIK koja će biti odgovorna za sprovođenje izbora koji će biti veoma delikatni – naveo je Dodik.

Dodao je da će od izbora naredne godine zavisiti sudbina i BiH.

– Ako se Bošnjaci i Hrvati dogovore o rješenju u FBiH, stvoriće se uslovi da razgovaramo o drugim elementima modifikovanja izbornog zakonodavstva. Mi ćemo predložiti da mandat pripadne stranci bez preferencijalnih procedura jer se pokazalo da je to najveći osnov političke korupcije u BiH. Naravno, poslanici su važni, ali partije predlažu te ljude – rekao je Dodik.

Kada je riječ o uređivanju procedure glasanja, Dodik je rekao da je cilj da sve u tom smislu bude transparentno i da se onemoguće bilo kakve spekulacije na izbornim mjestima.

– Mi smo da se uvede ta metodologija, ali ne i za digitalni proces glasanja koji se kao spekulativan pokazao i u SAD, iako one važe za zemlju sa najvećom demokratijom u svijetu – rekao je Dodik.