Dodik: Sudije Suda BiH pod uticajem stranih ambasada

9
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da sjedište apelacionog odjeljenja Suda BiH treba da bude u Banjaluci, a ne u Istočnom Sarajevu, jer je činjenica da su sudije tog suda pod direktnim uticajem nekoliko stranih ambasada u Sarajevu.

Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, rekao je da je prvobitno bilo određeno da sjedište tog suda bude u Mostaru, te dodao da nije u redu da i jedan i drugi nivo budu u Federaciji BiH.

On je naveo da su partneri u vlasti na zajedničkom nivou pristali da sjedište apelacionog suda bude u Republici Srpskoj i odmah predložili Istočno Sarajevo.

„Na ovaj način pokušavaju da nama u Srpskoj naprave lažni razdor. Nismo za Istočno Sarajevo, jer su sve te sudije pod uticajem federalnog Sarajeva i stranih ambasada“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je napomenuo i da bi sudije, koje bi donijele određenu odluku protiv Kristijana Šmita, mogle da budu ugrožene.

„Dok se to pitanje trajno ne riješi i dok ne dobije svoje ustavne obrise, smatramo da sjedište treba da bude u Banjaluci“, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, postoji plan potpune destrukcije Republike Srpske, njene teritorije i političkih prava.

„Narod će biti upoznat sa svim tim. Nikada nismo bili bliže važnim odlukama za budućnost srpskog naroda kao što smo sada“, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da to što delegacija EU smatra da bi sjedište trebalo da bude u Sarajevu ukazuje na to da postoji sprega određenih faktora.

„Njima nije čak ni sporno da bude u Republici Srpskoj, ali bi određivali gdje. Evo predlažem da bude u Novom Gradu, ako ne može u Banjaluci“, rekao je Dodik.

On je naveo da je pitanje apelacionog odjeljenja Suda BiH kompleksno, jer Sud i Tužilaštvo nemaju uporište u Ustavu BiH, već su nametnuti.

„Nametnuli su ih svojom arogantnom voljom Amerikanci i drugi, koji su imali svoje sudije i tužioce, a koji su privodili prije svega Srbe. To je sve koncentrisano kako bi se obračunali sa srpskom nacionalnom idejom koja u sebi ima želju da Srbi ovde žive sami, svoji na svome, slobodni i da mogu da sarađuju sa drugima“, rekao je Dodik.

On je napomenuo da analiza rada Suda BiH ukazuje da je to uvijek bio antisrpski sud.

„Uvijek su Muslimani sudili Srbima, kao što imate sudiju koji je u mom slučaju izabran. On je bio vojni sudija u Zenici i sve njegove presude su bile usmjerene protiv Srba i na mnogim mjestima su presuđeni Srbi koji nisu bili krivično odgovorni“, rekao je Dodik.