Dodik: Svi da se okupe oko institucija Republike Srpske jer se tu brani imovina

10
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je sve ljude da se okupe oko institucija – predsjednika, Narodne skupštine i Vlade, jer se tu brani imovina Srpske i poručio da će Republika Srpska nastaviti sa političkom i pravnom borbom.

– Sve što se dešava je s namjerom da se oslabi povjerenje srpskog naroda u institucije – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Dodik je napomenuo da je Srpska zabranila odluke Kristijana Šmita čija je namjera da imovinu Srpske prebaci na BiH, te ocijenio da je ovo nova verzija Kočićeve priče o Davidu Štpcu, kada Srbi brane svoju imovinu.

– Ovdje je ključno pitanje imovine – istakao je Dodik i dodao da je to perfirdna, morbidna srbomrzačka postavka iz Sarajeva koja ide za tim da Srpsku što je moguće više degradira, a za to su našli Kristijana Šmita da to učini namećući zakone.

Dodik je rekao da Sud i Tužilaštvo BiH nisu ustavni, ali da će i pored toga prihvatiti da prođem sramnu proceduru ako tako bude želio Sud i da neće tražiti nikakve benefite.

– Miloda Dodik sa ovim nema nikakav problem, ali predsjednik Srpske ima. Ako se napadne predsjednik Repblike, bez obzira ko to bio, onda je napadnuto čitavo društvo. Ja se ne branim iza društva, ja ću se braniti sam – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je ocijenio da će, kako ovaj proces bude išao, tako padati i BiH.

– Republika Srpska je kroz skupštinske odluke odlučila mnogo čega drugog – dodao je Dodik.

Predsjednik Srpske je ukazao da je na podizanje optužnice Tužilaštva BiH protiv njega i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika reagovala samo američka Ambasada i Kancelarija OHR.

– Naše informacije govore da su čitav dan juče proveli tražeći od evropskih kancelarija da to podrže, ali nijedna to nije podržala. Mislili smo da je EU radila na tome, ali smo spremni da se izvinemo ako se pokaže da nije – rekao je Dodik.

Dodik je poručio da se ne zaključuje o cijeloj BiH na bazi toga što se gleda u Sarajevu.

– BiH nije onakva kakvu je doživljavaju oni iz Sarajeva. Ona je složena državna zajednica dva entiteta i tri naroda. Nikada nećete dobiti unitarnu BiH ili republiku BiH i nema Srbina koji bi na to mogao da pristane. Ima mešetera, kao što su ovi iz PDP-a – rekao je Dodik.