Dodik: Svojim miješanjem, Satler nas samo udaljio od pregovaračkog procesa

6
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da stav Delegacije EU u BiH u vezi sa sjedištem apelacionog odjeljenja Suda BiH potvrđuje da u BiH ne može biti razgovora i dogovora sve dok neko spolja nameće stavove, svrstavajući se na jednu stranu.

Na pitanje Srne da prokomentariše mišljenje Delegacije EU da sjedište apelacionog odjeljenja treba da bude u Istočnom Sarajevu, Dodik je odgovorio da bi, ako Johan Satler ima neke dugove prema sarajevskim političarima, a očigledno ima, bilo dobro da račune prebijaju na nekom drugom mjestu i na drugi način, ne uvlačeći Republiku Srpsku u to.

Činjenica je da su, rekao je Dodik, usljed političke inferiornosti domaćih aktera, i Evropljani odlučili da glume Amerikance i određuju se o raznim pitanjima koja nisu u opisu njihovog djelovanja.

– I umjesto da im svi, bez obzira iz kog entiteta dolazimo i kojoj partiji pripadamo, kažemo da ne mogu glumiti domaće političare sa evropskom adresom, u BiH se njihove izjave prenose nekritički i kao normalne. Tridesetogodišnja okupacija je očigledno ostavila ozbiljne posljedice na mentalitet kako političara tako i medija, ali i ukupne javnosti – ukazao je Dodik.

Što se tiče zakona o Sudu BiH, Dodik je poručio Satleru da sebi osnuje Sud i određuje gdje će biti apelaciono odjeljenje.

– Izjavom o tome da sjedište treba da bude u Istočnom Sarajevu, a ne Banjaluci, Satler nas je udaljio od pregovaračkog procesa o zakonskim rješenjima koja se traže od BiH – naveo je Dodik.