Dodik: U BiH sve je politika, pa i inicijativa „Otvoreni Balkan“

44
Foto: Dž. Kriještorac/Radio Sarajevo

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas na Jahorini da je BiH, nažalost, i po pitanju „Otvorenog Balkana“ podijeljena i da je prihvatanje te inicijative postalo isključivo političko, a ne ekonomsko pitanje.

Dodik je ukazao da, istovremeno, političari muslimani pokušavaju da predstave u Evropi da neko drugi blokira institucije.

On je naveo da je prije izvjesnog vremena Predsjedništvo BiH donijelo odluku da se priključi inicijativi „Otvoreni Balkan“ i dalo nalog Savjetu ministara da sprovede tu proceduru.

– A onda su počele opstrukcije. Na nivou Savjeta ministara ministri muslimani nisu željeli da učestvuju u radu i sve su blokirali. Dakle, sve ima isključivo politički motiv – istakao je Dodik.

Naveo je da je prije nekoliko dana razgovarao sa grupom privrednika koji su rekli da ne mogu da obezbijede dovoljno radne snage u građevini, zbog čega ih traže sa strane.

– Dosta Albanaca se nudi kao radna snaga. Problem je što on istog dana kad dođe u Beograd može da dobije sve papire i da se uključi u rad, a ovdje mora da provede dva, tri mjeseca čekajući da poslodavac, obijajući pragove, dobije privremene radne dozvole za tu radnu snagu, što pravi problem – pojasnio je Dodik.

Prema njegovim riječima, BiH je potpuno podijeljeno društvao koje egzistira isključivo zato što u tom liberalnom svijetu ne treba još jedan problem.

– Oni pokušavaju da taj problem riješe tako što će Republiku Srpsku ponovo satanizovati, ali i to će proći. Nije to ništa novo – ukazao je on.

Dodik kaže da u BiH nema nijedan bazičan dogovor o bilo čemu, a i kada se postigne, kao što je bilo u vezi sa inicijativom „Otvoreni Balkan“, neko ga ne poštuje.

– Dogovori na sjednicama Predsjedništva, koje je zaduženo za spoljnu politiku, su propali zato što ministarka (inostranih poslova Bisera) Turković sama djeluje u okviru onoga što su njeni stavovi njenih partijskih rukovodioca – napomenuo je on.

Dodik je ocijenio da je to kap koja je prevršila čašu u BiH i da je veliko pitanje da li uopšte bilo šta funkcioniše.

– Onda smo mi krivi zato što smo rekli da nećemo da učestvujemo u radu institucija koje su na taj način spremne da prihvate mnogo stvari – od čovjeka koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik, pa do činjenice da može da nameće neke zakone, umjesto da se to rješava u okviru BiH – naglasio je srpski član Predsjedništva.

Dodik je istakao da je učestvovao u svim sjednicama Predsjedništva BiH iz različitih razloga i da nema tačke dnevog reda koja nije rješena.

– A, kada slušate muslimana u BiH čujete – blokada. Prema njima, uključivanje u rad institucija znači da donose odluke one koje oni hoće – rekao je on.

Republika Srpska, kaže Dodik, da može to da uradi, već bi bila u „Otvorenom Balkanu“.

Dodik kaže da i privrednici Federacije BiH to žele, ali moraju da se izbore kod svojih političara koji to neće.