Dodik u Donjem Žabaru: Značajna izdvajanja Vlade za poljoprivredu

10
Foto: SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Donjem Žabaru da su značajni podsticaji koje Vlada Republike Srpske izdvaja za poljorivredu i da sa time treba nastaviti, te da je sada neophodno posvetiti se kreiranju projekata podrške poljoprivrednim proizvođačima kako bi oni ostvarili kapitalnu prednost.

– Neophodno je, prije svega, da se kao država uključimo u to da poljoprivredne viškove saberemo i da ih uspješno plasiramo jer poljoprivrednim proizvođačima je od ključnog značaja da imaju sigurn plasman robe – rekao je Dodik novinarima nakon razgovora sa poljoprivrednim proizvođačima Donjeg Žabara, kojem je prisustvovao i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srspke Boris Pašalić.

Dodik je istakao da poljoprivredni proizvođači Donjeg Žabara mogu biti primjer svima kako se treba raditi.

– Ključna stvar koju nosim odavde jeste potreba da se poljoprivredni proizvođači treba da edukuju i pripreme kako bi moli samostalno aplicirati na razne fondove koji nisu samo fondovi Vlade Republike Srpske, nego sve više i fondovi koji dolaze iz regona, pa i EU – rekao je Dodik, napomenuvši da je sastanak sa poljoprivrednim proizvođačia bio konstruktivan.

Govoreći o izdvajanjima Vlade Srpske za opštinu Donji Žabar, Dodik je podsjetio da je opštinska zgrada rekonstruisana sredstvima Vlade Republike Srpske, te da sada razgovara o neophodnoj nabavci namještaja.

Foto: SRNA

Pašalić je istakao da ima prostora za unapređenje poljoprivrede i da je u posljednjih nekolio godina vidljiv njen oporavak, što se najbolje vidi po podsticajima isplaćenim lani.

– Proizvođačima na području opštine Donji Žabar Ministarstvo je isplatilo 1,2 miliona KM direktnih podsticaja, a 2016. godini taj iznos je bio tek oko 600.000 KM – rekao je Pašalić, naglasivši da je taj iznos gotovo udvostručen za tri-četiri godine.

On je naveo da ima dovoljno poljoprivrednog potencijala u opštini Donji Žabar, gdje dominira proizvodnja mlijeka, kao i tov bikova, te da je učljivo povećanje prozvodnje žitarica i industrijskog bilja.

– Smatram da, zaista, ima prostora i za povećanje prinosa po jedinici površine kroz upotrebu nekih novih tehnologija i sorti hibrida, ali i za osvajanje nekih novih površina koje su zapuštene i u tom smislu Ministarstvo namjerava da određene površine zemljišta u ovoj opštini da pod koncesiju – rekao je Pašalić i dodao da je u narednom periodu ovdje siguran još snažniji napredak poljoprivrede.

Foto: SRNA