Dodik u Pridvorici na osveštanju zvona manastira

29
Foto: Vlado Ružić

U selu Pridvorica kod Gacka osveštana su zvona Manastira Svetog velikomučenika Lazara, u prisustvu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je donatar zvona.

Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska uručila je Dodiku zahvalnicu u znak sjećanja za dobročinstvo koje je pokazao poklanjanjem zvona za manastir, javlja RTRS.

Pridvorica je selo u kome su na Božić 1942. komšije muslimani zaklali i spalili 168 mještana. Niko u selu nije preživio i od tada u Pridvorici nema Srba.

Hram jeg obnovljen i osveštan 2009. godine, zahvaljući akcijama dobrih ljudi, preduzeća i daljih potomaka stradalih.

Na isti način, prethodnih godinu-dvije, izgrađeni su objekti oko hrama i sam zvonik.

Osvećenje i rukopoloženje

Sedme nedjelje po Duhovima, vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije načalstvovao je Svetom liturgijom u metohu Manastira Zavale, pri Hramu Svetog Cara Lazara u Pridvorici kod Gacka, a sasluživali su iguman Vasilije iz Manastira Zavala, otac Nebojša Radić i đakon Aleksandar Crnogorac.

Stanovnici Pridvorice postradali su mučenički u Drugom svjetskom ratu čime je selo opustilo i do danas ostalo nenaseljeno. Obnavljanje crkve Svetog Cara Lazara počelo je prije skoro dvije decenije, a u proteklim godinama izgrađen je konak i osnovan manastir kao metoh Manastira Zavale.

Danas je izvršeno osvećenje konaka i zvona, a u toku liturgije episkop Dimitrije rukopoložio je u čin jerođakona monaha Stefana, sabrata Manastira. Bogosluženju je prisustvovao srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodin Milorad Dodik, koji je priložnik glavnog zvona.

Besjedeći po Jevanđelju, vladika Dimitrije poučio je sabrane i novog jerođakona o značaju služenja drugima. Vladika je podsjetio na riječi apostola Pavla: „Dužni ste vi jaki slabosti slabih nositi, a ne sebi ugađati“, pojasnivši da je svaki čovjek, po ugledu na Hrista, dužan da ugađa bližnjem na njegovo spasenje, na osvećenje i na život vječni.

Po Otpustu, vladika Dimitrije pozdravio je sabrane vjernike naglasivši da je mjesto stradanja na kojem se nalaze, jednako kao mjesto Golgote koje je božanskom silom Hristovom postalo mjesto vaskrsenja, postalo mjesto sabranja i utjehe trudom igumana Vasilija, kao i vjernika koji se tu okupljaju.

Vladika je pojasnio da je Hristos svakom čovjeku dao mogućnost da iz golgotskog događaja stradanja crpi život, oproštaj grijehova i blagodat, a to se ostvaruje kada čovjek dolazi na liturgiju čiste savjesti i sa željom za promjenom nabolje, ulažući trud da živi hrišćanskim životom, pazeći na bližnje i prinoseći život Bogu.

Nakon Otpusta, iguman Vasilije zahvalio se vladici na riječima pouke, kao i sabranim vjernicima na dolasku i na trudu koji su uložili u obnovu i izgradnju Manastira, a gospodinu Miloradu Dodiku, srpskom članu Predsjedništva BiH, i zaslužnim priložnicima uručio je pisane zahvalnice. Sabranje je nastavljeno uz prazničnu trpezu.

Sabranim vjernicima obratio se i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je istakao da je svijetla činjenica života današnji događaj sabranja i narodnog veselja na mjestu na kojem je to od Božića 1942. godine bilo nezamislivo.

On je naglasio da, znajući istoriju Pridvorice, nije oklijevao sa učešćem u obnovi, te da je danas saopštio vladici i igumanu svoju želju da učestvuje u projektu izgradnje do kraja kako sjećanje na postradale ne bi preraslo u zaborav.