Dodik: U Republici Srpskoj zajednički radimo na stabilizaciji prilika i miru

14
Foto: SRNA/Borislav Zdrinja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je potpredsjedniku Republike Srpske iz hrvatskog naroda Davoru Pranjiću, svim Hrvatima i svim vjernicima katoličke vjere nastupajući Božić, uz želje da ga provedu u zdravlju i porodičnoj sreći.

Dodik je rekao da je večerašnji božićni prijem u Banjaluci, koji je organozovao Pranjić, prilika da pokažu u Srpskoj da zajedno rade na stabilizaciji prilika i mira i da su spremni na razumijevanje i podršku, pogotovo na stvarima koje kod sve tri vjere uvijek pozivaju na okupljanje i dobro među ljudima.

On je istakao da se zbog toga večeras šalje poruka ljubavi, mira i dostojanstva.

– Ne bi trebao niko nikome da smeta u pogledu toga da se porodica okupi, oko onoga što ovde tradicionalno predstavlja katolički Božić, što predstavlja pravoslavni Božić ili ono što predstavnici Islamske zajednice proslavljaju – rekao je Dodik.

On je ukazao da je uvijek problem ako se počnu vjera i vjerske zajednice, institucije previše približavati sferi upravljanja u politici, policiji ili državi, kao i zloupotrebe te vrste, nametanje nekome druge procedure ili vjere.

– Mislim da se od toga trebamo što više udaljiti, što više podržavati osobenosti kod ljudi, njihov identitet. Hrvati i katolici su opredijeljeni za takvu vrstu vjere i vjerovanja i to treba poštovati, kao što treba poštovati i sve druge bez obzira o kojoj vjeri je riječ, bez zloupotrebe vjere – naglasio je Dodik.

Božićnom prijemu u organizaciji potpredsjednika Republike Srpske iz hrvatskog naroda Davora Pranjića, večeras su u Banjaluci prisustvovali najviši zvaničnici Srpske i BiH.