Dodik: Učesnici Međunarodnog plivačkog mitinga u Banjaluci sa svjetskim i olimpijskim rekordima

6
Foto: SRNA/Borislav Zdrinja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da o značaju Međunarodnog plivačkog mitinga „22. april“ u Banjaluci govori činjenica da u njemu učestvuju i nosioci svjetskih i olimpijskih rekorda u plivanju i istakao da se ovakva struktura takmičara ne bi mogla naći na nekom drugom mjestu.

– Srpska je takvo mjesto – istakao je Dodik, koji je otvorio ovu sportsku manifestaciju i uručio prve tri medalje pobjednicima trke 50 metara prsno.

On je izrazio zadovoljstvo zbog broja plivača koji učestvuju na ovom sportskom događaju i zemalja iz kojih su došli, među kojima su i nosioci svjetskih i olimpijskih rekorda u raznim plivačkim disciplinama.

Dodik je izrazio zadovoljstvo i zbog prevazilaženja neopravdano nametnutih barijera ruskim sportistima, kojima je loša politika na globalnom nivou onemogućila učešće na velikim svjetskim takmičenjima.

– Nema veće časti nego predstavljati svoju zemlju na svjetskim i olimpijskim igrama. Kada se to nekom sportisti uskrati nanese mu se ogromna, ne samo ljudska, nego i sportska šteta. Zato mi je drago što su ovdje ruski plivači, od kojih je jedan nosilac aktuelnog svjetskog, a drugi juniorskog rekorda. Želim da ostvare najbolje moguće rezultate i ponosan sam na grad Banjaluku, na Republiku Srpsku što to može da uradi – da je ovdje jedino sport, bez političkih i drugih predznaka – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon otvaranja plivačkog mitingga.

Dodik je ocijenio kao dobru organizaciju ove sportske manifestacije, čestitajući organizatorima i gradu Banjaluci.

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Selma Čabrić rekla je da je, uzimajući u obzir resore omladine i sporta u okviru ovog ministarstva, veoma bitno da se mladi ljudi povežu i upoznaju, u čemu je značajna uloga sporta i ovakvih dešavanja.

– Predstojeće takmičenje zemalja BRIKS-a koje će biti održano u Rusiji ove godine za nas je jako važno jer se veže za ovu priču o povezivanju mladih ljudi. U ovom globalnom vremenu punom problema i sa svim nedostacima i manama u kojim naša djeca odrastaju posmatrajmo da je svijet jedan sportski teren i da igramo fer-plej – istakla je Čabrićeva.

Čabrićeva je naglasila da je potrebn mladim ljudima pokazati da je najvrednije biti dobar čovjek i dobar sportista.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da je ovo veliki plivački spektakl međunarodnog karaktera i veoma važan događaj u okviru obilježavanja 22. aprila – Dana grada.

On je istakao da mitingu prisustvuju i ruski plivači koji su isplivali olimpijske i svjetske norme.

Stanivuković je dodao da je grad podržao ovaj plivački miting održavanjem olimpijskog bazena gdje se odvijaju takmičenja, finansijskim sredstvima i redovnim programom podrške organizatoru, Akademskom plivačkom klubu „22. april“.

Predsjednik banjalučkog Akademskog plivačkog kluba „22. april“ Goran Grahovac izrazio je nadu da će naredne godine uspjeti da dovedu još više značajnih imena u svijetu plivanja.