Dodik učestvuje na Antalijskom diplomatskom forumu

36
Foto: Klix.ba

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas će otputovati u Antaliju gdje će učestvovati na Antalijskom diplomatskom forumu koji se u ovom turskom gradu održava od sutra do nedjelje, 13. marta.

Protokolom je planiran radni doručak Dodika sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Najavljeni su i bilateralni sastanci Dodika sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom, te premijerom Slovenije Borutom Pahorom.

Otvaranje foruma planirano je za petak, a učesnicima će se obratiti turski ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

U petak će biti održano više panela, među kojima i o temama „cijena mira – cijena rata“, „globalno zdravlje“, „liderstvo i diplomatija“, „putevi do mira i prosperiteta“, „migracije i Balkan“.

Među brojnim temama biće riječi, između ostalog, i o „zelenoj ekonomiji“, evro autonomiji i evro bezbjednosti, energetskoj bezbjednosti, demokratskom upravljanju i borbi protiv terorizma.

Planirani su i okrugli stolovi o temama „rekodiranje diplomatije“ i „parlamentarna diplomatija“.

Šef turske diplomatije organizovaće u večernjim časovima prijem za učesnike foruma.