Dodik uručio dar za obnovu srpske škole u Jasenovcu

5
Foto: Glas Srpske

Njegovo preosveštenstvo episkop pakračko-slavonski Jovan rekao je da je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je danas bio u Manastiru Jasenovac, uručio dar za obnovu srpske škole u ovom mjestu.

Vladika Jovan je rekao da će ta srpska škola u Jasenovcu biti istraživački centar i biblioteka.

– Na tome smo mu posebno zahvalni, kao i na tome što se poklonio jasenovačkim žrtvama. Ovaj dan biće zabilježen kao i oni dani kada su u Jasenovcu bili patrijarh German, ali i vaseljenski Vartolomej – rekao je vladika Jovan novinarima nakon što je služena doksologija u Manastiru Jasenovac, gdje je danas bio i Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Foto: HINA/Tomislav Pavlek

Prema njegovim riječima, dolazak Njegove svetosti je veliki dan za Manastir Jasenovac, Zapadnu Slavoniju i sve kojima srce leži u Jasenovcu.

– Ovo je znak i cijelome ljudskome rodu jer se nigdje takvo zlo nije zapatilo kao u Jasenovcu – rekao je vladika i dodao da su posebno radosni što je Njegovu svetost dočekao srpski član i predsjedavajući Predsjedništva, ali i biskup požeški, kao i brojne zvanice i građani.

Vladika Jovan je ukazao da je Jasenovac mjesto pokajanja.

Foto: HINA/Tomislav Pavlek

Patrijarh Srpski Porfirije služio je danas doksologiju u manastiru Jasenovac, a prisustvovali su i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ.

Pored svih njih, srpskog patrijarha su u manastiru dočekali i pored pravoslavnog i sveštenstvo Katoličke crkve, kao i stanovnici ovog mjesta.

Patrijarh srpski Porfirije i Dodik posjetili su Manastir Jasenovac na poziv episkopa pakračko-slavonskog Jovana.