Dodik: Uspješni sastanci sa rukovodstvom Srbije – cilj je više projekata

9
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Republika Srpska i Srbija imaju najbolju moguću saradnju koja nije uperena protiv nekoga trećeg u BiH i poručio da je cilj više projekata u okviru specijalnih paralelnih veza.

Dodik je rekao da nakon dva dana intenzivnog rada može konstatovati da su radili naporno i uspješno, u okviru specijalnih paralelnih veza predviđenih Dejtonom.

On je istakao da je cilj da te specijalne paralelne veze budu sadržajnije, sa više projekata i obostrani interes predstavnika vlasti i Srbije i Srpske je bio usmjeren upravo ka tome.

– Republika Srpska i Srbija imaju najbolju moguću saradnju. Ona nije uperena protiv nekoga trećeg ovdje u BiH, kao što možemo čuti ovih dana intenzivna osporavanja i prava na sastanke i dogovore oko važnih pitanja. To dolazi od onih koji bi svojatali BiH do mjere da se za sve pitaju, a sjede u Sarajevu i pokušavaju, poput (bošnjačkog člana Predsjedništva Denisa) Bećirovića da drže lekcije ne samo o istoriji nego i o budućnosti, skrnaveći međunarodno pravo i osporavajući Dejtonski sporazum“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon niza bilateralnih sastanaka zvaničnika Republike Srpske i Srbije u Banjaluci.

Prethodno su održani sjednica Savjeta za saradnju Republike Srpske i Srbije, sastanak vlada Republike Srpske i Srbije, kao i sastanci dva premijera, predsjednika parlamenata, ali i ministara u dvije Vlade.

Tokom dvodnevne posjete rukovodstva Srbije, danas su predsjednici Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić odali poštu stradalima na Petrovačkoj cesti u Pogromu „Oluja“ 1995. godine.

Najviše delegacije Srpske i Srbije juče su posjetile novoizgrađeni vrtić „Srbija“ u Srpcu, a prethodno održale sastanak u manastiru Osovica, kojem je prisustvovao i Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Republika Srpska i Srbija večeras će u Prijedoru obilježiti Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u Pogromu „Oluja“ 1995. godine.