Dodik: Ustav je odraz želje za nezavisnom Republikom Srpskom

13
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je prvi Ustav Republike Srpske donesen u trenutku kada u BiH još nije bilo oružanih sukoba i da je odražavao političku volju srpskog naroda i želju da ima nezavisnu Republiku Srpsku.

– Poslije odluke o osnivanju Republike Srpske, donošenje Ustava je najznačajniji i politički i pravni akt koji jedna država u nastajanju može i treba da ima – rekao je Dodik večeras u obraćanju u emisiji koja je kao svojevrsni tv prijem emitovana na RTRS-u i RTS-u povodom obilježavanja Dana Republike Srpske i dana kada je donesen prvi Ustav Srpske.

Prema njegovim riječima, to su bila veoma teška vremena.

– Donošenje Ustava je pokazalo da se zna šta se radi i da je u tom pogledu formiranje Republike Srpske imalo svoj kontinuitet – od odluke o njenom osnivanju, preko Ustava, pa do zakonske regulative koja je trebalo da reguliše sve druge odnose – rekao je Dodik.

On je istakao da treba primijetiti da je donošenje Ustava Republike Srpske bilo u trenutku kada u BiH još nije bilo oružanih sukoba i da je to odražavalo političku volju srpskog naroda, predstavljenu preko njegovih političkih predstavnika iz različitih političkih partija koji su se okupili i usvojili taj ustav.

– To je bilo veoma značajno i ukazivalo je na našu tendenciju. Mi smo željeli nezavisnu državu Republiku Srpsku, a države nema, naravno, bez Ustava – istakao je Dodik.

Dodik je ocijenio da bi, posmatrano iz sadašnje perspektive, bez toga demokratski kapacitet Republike Srpske bio snažno ugrožen i da donošenje Ustava kao najdemokratskiji čin jedne zemlje, niko ne može da ugrozi, pogotovo što su u tome učestvovali različiti predstavnici političkih partija, tadašnje i vlasti i opozicije.

Dodik je istakao da je tada, iako opozicionar, bio dio ukupnih srpskih napora da se konstituiše Republika Srpska i da Republika Srpska egzistira u državno-pravnom i teritorijalnom smislu.

– Danas kada pogledam, teško bi mogli bez toga da prođemo kroz mnogo stvari. Vjerovatno u ratu i pregovorima koji je trebalo da se vode na uspostavljanju mira, legitimitet ne bi bio snažan, kao što je bio, da nije bilo takvih akata. Sve to je dio kontinuiteta i nastanka Republike Srpske – naveo je on.

Dodik je ocijenio da je taj prvi Ustav pretrpio nekoliko neustavnih izmjena, koje je izvršio bivši visoki predstavnik Volfgang Petrič.

– Ali, mi svakako moramo da radimo na tome, ustavni akt je nešto što moramo da dogradimo, osavremenimo i da u svakom slučaju prilagodimo današnjem vremenu. Prvi Ustav je bio veoma značajan i on je definitivno ukazivao na smjer kuda ide srpski narod u BiH – naglasio je Dodik.