Dodik: Usvojena odluka o pomoći opštinama pogođenim zemljotresom

34
Foto: Klix.ba (arhiva)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je na današnjoj sjednici Predsjedništva u Sarajevu glasao za nekoliko tačaka od ekonomskog značaja.

Dodik je rekao da je na njegovu inicijativu uvršten zahtjev da se opštini Ljubinje dodijeli pomoć za sanaciju posljedica nedavnog zemljotresa.

– Članovi Predsjedništva pristali su da se Ljubinju dodijeli milion KM za saniranje posljedica, isto kao i Stocu, te 50.000 KM porodici mlade osobe stradale u zemljotresu u Stocu – izjavio je Dodik novinarima.

On je dodao da je Savjetu ministara naloženo da, u skladu sa Ustavom, realizuje ovu odluku Predsjedništva.

Dodik, koji je lider SNSD-a, ponovio je da će ta partija učestvovati na opštim izborima u BiH 2. oktobra i da su protiv njihovog, eventualnog, prolongiranja.

Uoči današnje telefonske sjednice Savjeta ministara na kojoj bi trebalo da se donese odluka o finansiranju opštih izbora u oktobru, Dodik je rekao da postoji procedura i da sve treba biti u skladu sa tom procedurom.

– (Željko) Komšić i (Šefik) Džaferović su iznijeli stav da se obaveže Savjet ministara da se to riješi. Nećemo praviti presiju na njih – rekao je Dodik novinarima nakon sjednice Predsjedništva BiH u Sarajevu.

On je istakao da postoji mnogo problema u vezi donošenja budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu.

– Mislim da je Predsjedništvo BiH ranije usvojilo neke okvire, ali oni nisu više relevantni i budžet se mora ponovo vratiti na Predsjedništvo – rekao je Dodik.

Komentarišući smjenu srpskog kadra na BHT-u, Dodik je rekao da je sve to dio onoga što se dešava i na Predsjedništvu.

– To je neprihvatljiva praksa. Konstituivni narodi moraju ravnopravno da učestvuju u vršenju vlasti na nivou BiH i na svim nivoima. Taj sistem je srušen, a on svakako nije nikada ni profunkcionisao – ukazao je on.