Dodik: „Veliki“ ne smiju biti arogantni i ponižavati srpski narod

13
Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će pokrenuti zaštitu vitalnog interesa Republike Srpske na sjednici Predsjedništva o pitanju davanja agremana njemačkom ambasadoru jer je nemoguće prihvatiti da „veliki“ budu arogantni i ponižavaju srpski narod.

Dodik je rekao da opozicija, prema dosadašnjim reagovanjima, uopšte ne razumije o čemu je riječ i da će se njihov podanički odnos pokazati na Narodnoj skupštini.

– Njemačku treba dovesti u poziciju da razgovara sa nama, a ne o nama. Tamo daleko donose razne rezolucije o nama i očekuju da im ovdje aplaudiramo. Ova garnitura to neće, ali iz opozicije tvrde da je to glupost. Eto dokle ide podaništvo – izjavio je Dodik danas novinarima u Kalinoviku.

Dodik je napomenuo da to nije upereno protiv njemačkog naroda niti protiv Njemačke, ali da jeste dio raščišćavanja odnosa sa njemačkim politikama koje su veoma rigidne kada je o Srpskoj riječ.

On smatra da bi bilo dobro da Republika Srpska na Skupštini donese odluku jer će to pokazati da je Srpska faktor, bar što se tiče života na ovim prostorima.

– Pošto su oni naučili da im sve ovdje prolazi lako, mislim da je skretanje pažnje na ovaj način dobro jer će u svim budućim potezima morati da se sa više senzibiliteta odnose prema ovom kraju – ocijenio je Dodik.

Nemoguće je, dodao je, prihvatiti da veliki budu arogantni i da ponižavaju srpski narod.

– Njemačka donosi rezolucije iz koje proizilazi da treba ukinuti Republiku Srpsku i da se srpski narod odrekne identiteta. Treba da poštuju to što smo mi – poručio je srpski član Predsjedništva.

On je rekao da srpski narod hoće da bude jasan sa svojim identitetom. Cilj je, dodao je on, da se čuje tema, da se dođe do zaključaka koji će predložiti i Narodnoj skupštini da jednako kako je Bundestag usvojio tu rezoluciju da je parlament jednako odbacuje.

– I to će biti glavni rezultat ovog zasjedanja – da kažemo da je to za nas neprihvatljiva politika. Da li će bi formalne većine da se agreman (njemačkom ambasadoru) ne dodijeli, ne mogu sada da govorim. Nisam ni dužan da obezbjeđujem skupštinsku većinu. Moje je da pokrenem inicijativu i da skrenem pažnju – naglasio je on.

Dodik je rekao da skreće pažnju činjenicom da jedna velika Njemačka ignoriše srpsko postojanje na način da usvoji rezoluciju u kojoj je rečeno da Republike Srpske nema u nekom vremenu, a onda šalje Kristijana Šmita koji je nelegalan i koji se ponaša kao slon u staklenoj bašti.

– Šalju nam sudiju Ustavnog suda BiH koji nakon toliko godina kaže da imovinu treba regulisati na nivou BiH. Neće je niko regulisati na nivou BiH. Prije će Republika Srpska izaći iz BiH nego što će oni regulisati imovinu na nivou BiH. Opozicija može sve da dozvoli, ali ovaj narod to neće dozvoliti. Ne možete imati dobre odnose, ako nas ponižavaju – poručio je Dodik.