Dodik: Vidovdan datum kad se sjećamo stradanja srpskih junaka

12
Foto: SRNA/Borislav Zdrinja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je Vidovdan – krsnu slavu Vojske Republike Srpske (VRS) komandantu Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka brigadiru Sretenu Miloševiću, poručivši da je moralna obaveza i dužnost svih sadašnjih, ali i budućih generacija da sa ogromnim poštovanjem i vječnom zahvalnošću čuvaju uspomenu na herojstvo, hrabrost i čast pripadnika VRS.

– Kroz našu istoriju, Vidovdan je uvijek bio datum kada se prisjećamo velikih stradanja srpskih junaka u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, koji su dali svoje živote za temelje naše Republike Srpske i slobode koju danas uživamo – naveo je Dodik u čestitiki.

Prema njegovim riječima, vođena časnim i slobodarskim načelima, Vojska Republike Srpske je ponosno i hrabro odbranila našu teritoriju i sačuvala srpski narod, te bez njenog postojanja, herojske borbe i nesebičnog žrtvovanja danas ne bi bilo Republike Srpske.

Dodik je svim pripadnicima Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka poželio da uvijek slave svečano, ponosno i dostojanstveno, kako to i priliči srpskom narodu.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Kroz Vojsku Republike Srpske prošlo je 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.