Dodik, Vidovićeva i Tegeltija razgovarali sa Drljačom u Novom Gradu

50
Foto: RTRS

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da će u projekte u Novom Gradu u narednom periodu biti izdvojeno tri miliona KM, koja će biti obezbijeđena iz resursa Republike Srpske.

– To su projekti putne mreže, vodosnabdijevanja i sanacije štete od zemljotresa. Osim toga, značajno je da će nakon izgradnje dionice auto-puta Prijedor-Banjaluka posao biti nastavljen izgradnjom brze ceste do Novog Grada, Dubice i Gradine – rekao je Dodik novinarima u Novom Gradu nakon sastanka sa načelnikom opštine Miroslavom Drljačom.

Kad je u pitanju lokalni nivo, Dodik je rekao da su danas razgovarali i o energetskim pitanjima i stanju poljoprivrednih usjeva.

– Cilj je obezbijediti dovoljno hrane i sigurno snabdijevanje strujom i vodom – naveo je Dodik.

Problem Trgovske gore rješavaće se na međunarodnom planu

Kad je u pitanje problem skladišta radioaktivnog otpada koji Hrvatska planira na lokaciji Trgovska gora, na samoj granici sa BiH, on je naglasio da lažu svi koji kažu da je tu nešto prodato, najavivši međunarodnu arbitražu.

– Ići ćemo na arbitražu, sudski postupak da se ovo pitanje rješava na međunarodnom planu. Činimo sve na političkom planu da se ovo pitanje riješi. Nažalost, ne mogu garantovati da će ovaj problem biti riješen, ali mogu da ćemo ovo pitanje držati u žiži interesovanja – istakao je Dodik.

On je pojasnio da su institucije Republike Srpske učinile sve što je bilo u njihovoj nadležnosti kako bi se ovaj problem riješio da da je Pravni tim sačinio okvir na osnovu čega će u narednom periodu biti činjeni koraci u zaštiti interesa BiH.

– Što se tiče graničnog prelaza ima pomaka kad je u pitanju rekostrukcija mosta ali treba riješiti status graničnog prelaza jer je to stvorilo brojne probleme privrednicima i svim građanima – naveo je Dodik.

Foto: RTRS

Drljača je rekao da je ova lokalna zajednica opterećena problemima čije rješavanje nije u nadležnosti opštine kao što je pomenuti problem Trgovske gore i prekategorizacija graničnog prelaza.

– Danas smo razgovarali i o infrastrukturnim projektima, izgradnji putne mreže i vodosnabdijevanju. Kad je u pitanju vodosnabdijevanje oko 16.000 građana ima riješen ovaj problem ali treba i dalje raditi – rekao je on.

Podrška Vlade Republike Srpske

On je naveo da je Vlada Republike Srpske obezbijedila sredstva za izgradnju mosta u Agićima, na rijeci Japri koji se urušio prije nekoliko mjeseci za šta je obezbijeđeno oko 350.000 KM.

– Osim toga, obezbijeđena su sredstva za proširenje kapaciteta dječijeg vrtića „Pčelica Maja“ – naveo je on.

Drljača je naveo da će Vlada Republike Srpske podržati i projekat ulične rasvjete na Keju vojvode Stepe.

On je rekao da se u ovoj lokalnoj zajednici ulažu napori za poboljšanje privrednog ambijenta navodeći da je opština kupila zemljište za proširenje industrijske zone.

U posjeti Novom Gradu danas su, osim srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika bili, i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović.