Dodik: Vratiti BiH u ustavni okvir

13
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da je BiH potrebno vratiti u ustavni okvir jer je urušen njen ustavni poredak.

Dodik je istakao da je međunarodni faktor na Balkanu smišljeno podijelio srpski narod i sada Srbi žive u BiH koju ne žele i koja nikad nije bila u gorem stanju.

„BiH nema nikakve vizije niti ima načina da se njome upravlja“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka koji su on i srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović imali sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodik je rekao da BiH nije priznala samoproglašeno Kosovo jer Republika Srpska neće i nije dala saglasnost.

„Međunarodni faktor na Balkanu smišljeno je podijelio srpski narod i napravio mu više problema u procesu raspada bivše Jugoslavije i ostavio nas u BiH koju mi ne želimo i nećemo“, naglasio je Dodik.

On je naveo da tako čini i sa Srbijom, dezintegrišući njen teritorijalni integritet, za koji se „sveto zalaže“ na nekim drugim mjestima gdje ne oklijevaju da to brane, čak i podržavaju isporukama naoružanja.

„A, kada je riječ o Srbiji i njenom teritorijalnom integritetu na Kosovu i Metohiji, onda su se svi udružili na Zapadu da podrže svoje ranije pogrešne odluke o samoproglašenom Kosovu“, rekao je Dodik, navodeći da sve to dovode do apsurda jer ne žele da kažu da su donijeli pogrešne odluke, uključujući BiH.

On je podsjetio da su u Stejt departmentu i američkoj administraciji postojala dva koncepta – jedan od Medlin Olbrajt, te drugi od nekadašnjeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost Sendija Bergera koji se zalagao da se narodi opredijeli gdje žele da žive.

„Pobijedila je linija Olbrajtove i mi danas živimo pogrešne odluke nje i njene grupe, bez volje nas“, rekao je Dodik.