Dodik, Vučić i Cvijanovićeva posjetili vrtić „Srbija“ u Srpcu

18
Foto: @MiloradDodik/Twitter

Predsjednici Republike Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, te srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović posjetili su novoizgrađeni vrtić „Srbija“ u Srpcu, za čiju izgradnju su do sada vlade Srpske i Srbije uložile 2,1 milion KM.

Prostorije novog vrtića, čiji završetak i predaja na upotrebu se očekuje na proljeće naredne godine, obišli su premijer Republike Srpske Radovan Višković, predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić, predsjednici narodnih skupština Republike Srpske i Srbije Nenad Stevandić i Vladimir Orlić, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir i ministar unutrašnjih poslova Srpske Siniša Karan.

Foto: SRNA

Među zvaničnicima koji su u pratnji načelnika opštine Srbac Mlađana Dragosavljevića posjetili novoizgrađeni vrtić „Srbija“ su i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić, ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović i ministar finansija Srbije Siniša Mali, te generalni konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić.

Foto: SRNA

Mališani iz Srpca su goste pozdravili pjesmom „Mi smo deca neba“. U znak zahvalnosti za posjetu vrtiću djeca su uručila crteže Dodiku i Vučiću, a bukete cvijeća Cvijanovićevoj, Brnabićevoj i Vidovićevoj.

Vrtić se prostire na površini od 1.687 metara kvadratnih i moći će da primi više od 200 mališana. Novi vrtić imaće mnogo bolje uslove za boravak od sadašnjeg, sa većim brojem prostorija i igraonica, zelenim površinama i drugim sadržajima.

Foto: SRNA

U završnoj fazi planirana je nabavka namještaja i rekvizita i izgradnja dječijeg igrališta, parking prostora i pristupne saobraćajnice.

Ovo je treći vrtić koji se gradi u Srpcu nakon što su prvi, koji je izgrađen 1972. godine, uništile poplave, a drugi, koji se koristi od 1986. godine, montažnog je tipa sa ograničenim rokom trajanja i smještajnim kapacitetom.

Foto: SRNA

Srbija je izdvojila značajna novčana sredstva za gradove i opštine u Srpskoj, kao i za opštine u Federaciji BiH sa većinskim srpskim stanovništvom.

Dodik, Vučić i Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije prethodno su posjetili manastir Osovica kod Srpca koji je zadužbina kralja Dragutina Nemanjića, gdje su počeli razgovore o veoma važnim temama za Srbiju, Srpsku i sve Srbe.

Zajednički sastanci državnih organa Srbije i Republike Srpske i obilježavanje Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u Pogromu „Oluja“, kada je u vojno-policijskoj akciji iz Hrvatske protjerano oko 220.000 Srba, biće održani sutra u Banjaluci, na Petrovačkoj cesti i u Prijedoru.

U Banjaluci su postavljeni bilbordi dobrodošlice delegaciji Srbije u Republiku Srpsku, kao i zastave Srpske i Srbije. Postavljen je bilbord sa fotografijom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, uz poruku „Složno u nove pobjede!“.