Dodik, Vučić i patrijarh Porfirije u manastiru Osovica o važnim nacionalnim pitanjima

18
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije sastali su se danas u manastiru Osovica kod Srpca.

– U manastiru Osovica, kod Srpca, danas sam se sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem. Sa predsjednikom Vučićem, koji će naredna dva dana boraviti u Republici Srpskoj, razgovaraćemo o svim nacionalnim temama bitnim za naš narod – napisao je Dodik na Tviteru.

Vučić je na Instagramu objavio da je posjetu Republici Srpskoj započeo u ovom manastiru, simbolu zajedništva, vjere, nade i snage, u kojem će, kako je naveo, početi razgovore o veoma važnim temama za Srbiju, Srpsku i sve Srbe.

Vučić je podsjetio da je manastir Osovica zadužbina kralja Dragutina Nemanjića i svjedok preteške sudbine i istorije srpskog naroda na ovim prostorima.

– Ovaj manastir je centar okupljanja vjernog naroda i očuvanja našeg identiteta kroz vijekove – istakao je Vučić.

Na sastanku je bilo riječi o situaciji na Kosovu i Metohiji i očekivanjima velikih sila u nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Jedna od tema bili su i snažni pritisci na rukovodstvo Republike Srpske koje je stavljeno na „crnu listu“ SAD, kao i pokušaji pojedinih zapadnih država i bošnjačkih političkih krugova da se Banjaluka optuži za razgradnju Dejtonskog sporazuma.