Dodik: Zahvalnost Erdoganu na stavu da BiH sama treba rješavati svoja pitanja

15
Foto: Predsjedništvo BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zahvalio je danas predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu na stavu da BiH sama treba rješavati unutrašnja pitanja, bez nametanja sa strane.

– Predsjednika Erdogana doživljavam kao velikog lidera i državnika. Smatram da je to danas pokazao. Njegov odnos prema nama u BiH jeste sa emocijama i simpatijama, ali i sa pragmatizmom koji ukazuje na to kako treba rješavati stvari ovdje u BiH – treba zajedno da donosimo najbolja moguća rješenja bez nametanja sa strane – rekao je Dodik na konferenciji na novinare u Sarajevu.

Nakon sastanka članova Predsjedništva sa Erdoganom, Dodik je istakao da je turski predsjednik u BiH došao sa paketom pomoći bez političkih uslovljavanja.

– To je nešto što bi moglo da bude primjer i za mnoge druge, a pogotovo one sa Zapada koji ovdje dolaze pomalo bijesni da nam drže lekcije kako treba da organizujemo naše društvo. Prema pravilu, iza toga i takvih postupaka ostave nam nered koji treba da sređujemo dugo godina poslije – istakao je srpski član Predsjedništva BiH.

On je rekao da pragmatičnost turskog predsjednika pomaže u BiH i zahvalio na tome.

– Podržavam pristup da BiH treba da očuva teritorijalni integritet i suverenitet u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Ustavna i dejtonska BiH za nas Srbe nije problem, neustavna i antidejtonska BiH je za nas problem i neprihvatljiva – naglasio je Dodik i dodao da Srbi žele da se sve odvija u okviru Ustava i razgovorom.

On je podržao inicijativu o omogućavanju državljanima BiH i Turske da granicu prelaze na osnovu lične karte, kao i ostala danas razmatrana pitanja – razvoj industrijskih zona i formiranje zajedničkog tima koji će se baviti energetikom, jednom od najvažnijih tema savremenog svijeta.

Dodik je podsjetio da je, zahvaljujući pomoći Erdogana i Turske, BiH proljetos dobila određene količine vještačkog đubriva, što je pomoglo očuvanje poljoprivredne proizvodnje.

Prema njegovim riječima, BiH i Turska dijele određene vrijednosti kada je u pitanju EU, ali je u BiH značajno izgubljen entuzijazam u vezi sa EU, za razliku od Turske koja u tom pogledu ima još pragmatične stavove.

– Naš entuzijazam prije par godina i danas ne može se izmjeriti. Gubi se povjerenje u EU i njenu sposobnost da upravlja procesima i to moramo imati na umu – rekao je Dodik.

Foto: radiosarajevo.ba

Srpski član Predsjedništva BiH rekao je da je Turska važna članica NATO-a i jedan od najvećih njegovih finansijera.

– Mi razumijemo njihove unutrašnje razloge koji su doveli do toga da Turska bude članica NATO-a. Jednako tako u BiH, bez obzira na razne prikaze, a ponekad i spekulacije, ne postoji konsenzus o članstvu – podsjetio je Dodik i zahvalio Erdoganu na dobijenim pojašnjenjima u vezi sa ovim pitanjem.

On je istakao da je Erdogan jedan od najznačajnijih lidera ovog dijela svijeta, posebno u vremenu kada Evropa nema prepoznatljive lidere, zbog čega svi moraju pomalo biti zabrinuti.

– Znamo da bez jakih lidera nema ni rješenja i u tom pogledu želim predsjedniku Eroganu sve najbolje, prije svega zdravlje i naravno uspješan posao u rukovođenju složene ne samo unutrašnje situacije u Turskoj nego, rekao bih, regionalne i globalne – rekao je Dodik.

On je ocijenio da Predsjedništvo nikada nije imalo toliki stepen saglasnosti kao kada je u pitanju turski predsjednik.

– Kada neko dolazi sa Zapada, u najmanju ruku nas trojica smo posvađani, a nekada i taj četvrti koji dolazi. Ovdje imamo jednu dobru i prijateljsku atmosferu i ona je nesumnjivo rezultat onoga što pokazuje i dokazuje sam predsjednik Erdogan. Smatram da je važno da to kažem i da moji ljudi, oni koji mene podržavaju i moj narod, znaju da je predsjednik Erdogan prijatelj svih nas ovdje, pa i srpskog naroda – zaključio je Dodik.