Dok „Majke Srebrenice“ pripremaju performans u UN, Munira Subašić kaže da „živi kao lord“

83
Foto: REUTERS

Dok iz Udruženja „Majke Srebrenice“ očigledno spremni na sve samo da se glasa za rezoluciju o Srebrenici, koja je, pak, daleko od konsenzusa, planiraju performans u Generalnoj skupštini UN-a, mediji podsećaju na skandalozne izjave o bogaćenju Munire Subašić, predsjednice ovog udruženja.

Kako je ANSA objavila, glasanje u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji o Srebrenici ne bi trebalo da bude održano prije ponedjeljka, 6. maja.

U međuvremenu, dok iz Udruženja „Majke Srebrenice“ spremaju performans u UN, objavljen je snimak u kojem Subašićeva potvrđuje koliko je članstvo u ovom udruženju unosno.

Naime, Subašićeva je prije nekoliko godina za Federalnu televiziju potvrdila da u Sarajevu ima dvije višespratne kuće, 60 dunuma zemlje, mjesečna primanja u iznosu od 4.000 KM i džipa, koje je UN donirao Udruženju.

– Imam dvije kuće, a jedan sprat stare kuće iznajmljujem jednom zamjeniku ministra koji je došao iz Mostara, jer šta da radim sa tolikom kućom. Pored samog puta posjedujem 50-60 dunuma zemlje. Imam primanja mjesečno blizu 4.000 KM. Može mi biti da trošim dvije hiljade, da uživam kao lord, a dvije da uložim u nešto – pričala je tada Subašićeva za FTV.

Ona je potvrdila da joj sin nema lični automobil, ali zato vozi džip kojeg je UN donirao Udruženju.

– Ne mogu ja džipa držati ovdje (u Udruženju), ja njega držim u garaži kod mene kući. Moj sin nema svoj auta, pa vozi nekad džipa – kaže Subašićeva.

Prema njenim riječima, Hajra Ćatić iz Udruženja „Žene Srebrenice“ u Tuzli ima stan od 110 kvadrata u Vogošći i dva dunuma zemlje u Osijeku kod Sarajeva.

Nura Begović, koja je takođe član ovog udruženja, tokom rata nije bila u Srebrenici, ali se pridružila Ćatićevoj i „Ženama Srebrenice“. Prema svjedočenjima pojedinih Srebreničana, njen muž Ahmet nije bio pripadnik takozvane Armije BiH, već je prodavao na pijaci.

Reporter FTV naveo je da se kćerka Ahmeta i Nure Begović, pored živih roditelja, našla na spisku djece bez oba roditelja da bi primala pomoć od Ambasade Egipta u Sarajevu.