Dom naroda: Bez podrške da izmjene Izbornog zakona budu razmatrane po hitnom postupku

9
Foto: Klix.ba

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH nisu danas podržali zahtjev da se o izmjenama Izbornog zakona raspravlja po hitnoj i skraćenoj proceduri, te će on biti razmatran u redovnoj proceduri.

Šef Kluba delegata srpskog naroda Sredoje Nović rekao je da je protiv hitne procedure zbog toga što nisu ispunjeni osnovni uslovi da bi jedan zakonski prijedlog bio razmatran po hitnoj proceduri.

– Ne znam šta je ispunjeno u članu 124 u kojem se kaže „visoki stepen hitnosti“, kada se kaže da će ovaj zakon stupiti na snagu osam dana od dana objavljivanja, a primjenjivaće se od 2026. godine – naveo je Nović.

On je podsjetio da se o izmjenama Izbornog zakona govori već deset godina, dok se u obrazloženju ovog prijedloga kaže da je on jednostavan, te upitao zašto se čekalo deset godina, ukoliko je on jednostavan.

Prema njegovim riječima, oni koji su u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH glasali za hitnu proceduru su samo htjeli da se dodvore strancu Kristijanu Šmitu.

– Moglo bi se reći da je ovo doba puzećeg parlamenta prema određenim ljudima, a ja neću da puzim ni pred kim i ne mogu glasati za hitnu proceduru – naglasio je Nović.

Nović je rekao da nije siguran da li će se ovaj zakonski prijedlog i u redovnoj proceduri moći urediti onako kako bi on trebao biti uređen, te dodao da sam predlagač zakona nije imao želju da on bude donesen.

– On je stavljen u proceduru da se ne donese – istakao je Nović.

Novaković Bursać: Nema potrebe za nametnutim rješenjima

Delegat Kluba srpskog naroda Snježana Novaković Bursać iznijela je niz primjedbi na tekst izmjena Izbornog zakona koje se, između ostalog, tiču integriteta izbornog procesa i uvođenja novih tehnologija.

– Kada je u pitanju integritet, mislim da to podrazumijeva cjelovitost, a ovaj predloženi tekst je prepun suprotnog – naglasila je Bursaćeva.

Bursaćeva je istakla da je predlagač predložio 133 člana, što prelazi više od pola obima osnovnog teksta, zbog čega bi trebao biti donesen novi tekst zakona.

Bursaćeva je rekla da nema potrebe za predstavljanjem trenutnog zakona kao da u njemu ništa ne valja i ukazala na manjkavosti predloženih izmjena, ističući da je predviđeno da se sve rješava podzakonskim aktima.

Ona je istakla da nema potrebe za nametnutim rješenjima i „guranjima u procese“.

– Nema potrebe da nam neko servira. Došao neko iz bijelog svijeta i nešto nam implementira da i u toj oblasti postanemo pokusni kunići – rekla je Bursaćeva i dodala da uvođenje tehnologije ne može vratiti povjerenje u izborni proces.

Bursaćeva je poručila da se pokušava nametnuti rješenje koje se ne primjenjuje ni u jednoj zemlji članici EU, te da je to dobar razlog da ga ne prihvati ni BiH.

– Godinama se opstruišu izmjene Izbornog zakona kojima bi se riješila politička pitanja koja ometaju funkcionalnost ove zemlje – zaključila je Bursaćeva.

Cvitanović: Niko ne može podržati zakon u kojem će biti apsolutno tehničke izmjene

Delegat Kluba Hrvatskog naroda Ilija Cvitanović u toku rasprave o razmatranju Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH po hitnom postupku rekao je da niko ne može podržati zakon u kojem će biti apsolutno tehničke izmjene.

On je kritikovao i nekoliko članova ovog zakonskog prijedloga, među kojima je onaj koji, kako je naveo, kaže da sadašnji saziv Centralne izborne komisije (CIK) nema alternativu, „da još deset godina isti CIK treba upravaljati procesima“.

Čović: Odbiti hitni postupak

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Dragan Čović u toku rasprave o hitnom postupku rekao je da bi delegati trebali odbiti hitni postupak, kako bi ovaj zakonski prijedlog išao u redovnu proceduru.

Džaferović pozvao Šmita da nametne izmjene Izbornog zakona

Šef Kluba Bošnjačkog naroda u Domu naroda Šefik Džaferović je rekao da će ovaj klub podržati hitnu proceduru i izmjene i dopune Izbornog zakona BiH.

– Računamo da niko ne bi trebao da ima ništa protiv jačanja integriteta izbornog procesa – rekao je Džaferović.

On je pozvao Šmita da nametne izmjene Izbornog zakona ukoliko Dom danas po hitnoj proceduri ne usvoji ovaj zakonski prijedlog, zbog čega mu je delegat Kluba hrvatskog naroda Marina Pendeš odgovorila da time anulira domaće političke aktere.

Hitna procedura nije izglasana ni za Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, te će ona ići na usaglašavanje.